Vrouwen slapen slechter dan mannen

© ss

Vrouwen lijden meer aan slapeloosheid en piekeren meer in bed dan mannen. Dat blijkt uit een enquête van de CM bij bijna 27.000 Vla­mingen.

Peter Van Tyghem

Zowat alle participanten aan de ‘slaaptest’ die de CM sinds begin 2015 op haar website heeft staan, herkennen zich min of meer in de vragen die wijzen op slapeloosheid of insomnie. Maar er zijn tien procent meer vrouwen dan mannen die afleiden dat ze ook patiënt zouden kunnen zijn.

De slaaptest bevraagt een brede groep over insomnie, de ademhalingsstoornis apneu, rusteloze benen en narcolepsie (niet wakker kunnen blijven). De resultaten zijn geen diagnoses, maar willen mensen ertoe aanzetten hun slaap­probleem beter in te schatten.

Dat beduidend meer vrouwen (61 procent) deelnamen aan de test, bevestigt de conclusie van onderzoeken die aangeven dat vrouwen zich meer zorgen maken over hun slaap. Die onderzoeken geven, net als de slaaptest, ook aan dat vrouwen effectief meer problemen hebben. Ze zoeken ook meer naar oplossingen, behalve voor apneu. Mannen herkennen zich bij de slaaptest dan weer sneller in typische symptomen als snurken of een stokkende ademhaling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer