© Margo Tilborghs

“Boeren met rug tegen de muur”

Meerdere melkveehouders in de Noorderkempen zullen in 2016 hun melk niet meer kunnen leveren aan hun vertrouwde melkafnemers. Ze willen hun ongenoegen uiten omdat ze niet weten wat er met hun afzet gaat gebeuren.

Margo Tilborghs

Liefst 29 boeren die melk leveren aan melkveebedrijf Fabrelac en nog eens 12 boeren die leveren aan fabrikant Inex moeten straks overstappen naar een ander melkbedrijf. Door een overaanbod van melk willen de grote bedrijven de melk niet meer ophalen. De melkveehouders werden per aangetekende zending op de hoogte gebracht dat de samenwerking stopt en werden bedankt voor de goede medewerking in het verleden. In februari 2016 is het voor hen afgelopen.

Fabrelac in Bree werd onlangs overgenomen door Friesland-Campina. Melkbedrijf Inex in Bavegem zit dan weer met een overaanbod aan melk. Daardoor vallen een aantal melkveehouders uit de boot. Fabrelac zocht mee naar een alternatief en kwam voor de dag met Milcobel cvba. Het melkbedrijf haalt melk op bij 2800 melkbedrijven, verwerkt en commercialiseert.

“We staan met onze rug tegen de muur”, zeggen de boeren. “We zullen wel in zee moeten gaan met Milcobel. Daar zijn we niet echt voorstander van. Het is een coöperatie, wat wil zeggen dat we een instappremie zullen moeten betalen. Als melkveehouders leveren we niet alleen de melk, maar zijn we ook aandeelhouders van de coöperatie. We zullen aandelen moeten kopen waar we minstens vijf jaar aan vastzitten. Milcobel is misschien wel de grootste melkerij, maar ook de slechtst betalende van allemaal. Welke onzekere situatie gaan we dan tegemoet?”

Lees het hele artikel in Gazet Van Antwerpen, editie Noord

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER