© EPA

Resten van derde persoon gevonden in ontploft huis: is terreurcel Barcelona nu volledig opgerold?

Speurders hebben in het ontplofte huis in Alcanar resten van een derde persoon gevonden. Dat melden Spaanse media. Eerder was al duidelijk dat twee mensen waren omgekomen bij die ontploffing en dat er een link is met de aanslagen in Barcelona en Cambrils.

lbo

In de woning in Alcanar, ongeveer 200 kilometer van Barcelona, vond woensdag een zware ontploffing plaats. Op dat moment werd er nog geen link met terreur gelegd. Dat gebeurde wél nadat in de bestelwagen waarmee terreur werd gezaaid op de Ramblas identiteitspapieren gevonden werden van een van de mannen die zwaargewond raakte bij de ontploffing, Mohamed Houli Chemlal. Het huis was wellicht de uitvalsbasis van de terreurcel. In en rond het huis waren meer dan 100 gasflessen opgeslagen. Vermoedelijk waren die bedoeld voor een nog grotere aanslag.

© EPA

In het puin van de ontplofte woning waren al de resten van twee personen gevonden. Een van hen is waarschijnlijk een imam uit Ripoll, Abdelbaki Es Satty. De onderzoekers beschouwen de man als vermoedelijke spilfiguur van de terreurcel. Speurders gaan er ook van uit dat hij een bepalende rol heeft gespeeld in de radicalisering van de andere verdachten in Ripoll. Ook families van de verdachten gaan daar vanuit.

De identiteit van het tweede slachtoffer was nog niet bekend. Speurders hebben er nu ook de resten van een derde persoon gevonden. Die ontdekking betekent een nieuwe doorbraak in het onderzoek naar de aanslagen. De politie is namelijk nog op zoek naar drie personen van de terreurcel: Younes Abouyaaqoub, waarvan gedacht wordt dat hij de bestuurder was van de bestelwagen op de Ramblas, de imam van Ripoll, en Youssef Aella, de broer van een van de terroristen die in Cambrils werd doodgeschoten.

© AFP

De aanwezigheid van resten van een derde personen opent volgens de politie de piste dat de drie doden in de woning in Alcanar de drie mensen zijn die nog gezocht werden. Dat zou ook willen zeggen dat Younes Abouyaaqoub dan toch niet de bestuurder van de dodelijke bestelwagen was.

Indien blijkt dat de drie dode personen Abouyaaqoub, Aella en Abdelbaki Es Satty zijn, dan zou dat betekenen dat de terreurcel volledig is opgerold.

De Spaanse krant El Pais maakte volgend overzicht van die terreurcel:

****OVERLEDEN IN CAMBRILS.

* Moussa Oukabir (17)

* Mohamed Hichamy (24)

* Omar Hichamy (21)

* Said Aella (19)

* Houssaine Abouyaaqoub (19)

****OP DE VLUCHT/OVERLEDEN IN ALCANAR.

* Youssef Aella

* Abdelbaki Es Satty

* Younes Abouyaaqoub (22)

****OPGEPAKT.

* Driss Oukabir

* Mohammed Aella (27)

* Mohamed Houli Chemlal

* Salh El Karib

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER