Kapitein van gezonken veerboot krijgt kritiek

De kapitein en de bemanning van de verongelukte Zuid-Koreaanse veerboot hebben bakken kritiek over zich heen gekregen. Overlevenden klagen dat veel meer passagiers gered hadden kunnen worden, als het schip in moeilijkheden vroeger geëvacueerd was.

mceulemans

Inmiddels belemmeren hoge golven, een sterke stroming en troebel water de zoektocht naar de nog bijna 300 vermisten van de scheepsramp. De hoop om nog overlevenden te vinden nadat het schip woensdag was omgeslagen, wordt met het uur kleiner. Voorlopig zijn duikers er niet in geslaagd om iemand uit de romp van de gekapseisde veerboot te halen.

Nog 287 passagiers ingesloten

De kustwacht vreest dat in de romp van de Sewol nog 287 passagiers ingesloten zitten. Meer dan 300 van de ongeveer 470 passagiers waren leerlingen van de middelbare school, die een uitstap maakten. Slechts één van de 46 reddingsboten werd te water gelaten. De passagiers werden bovendien gesommeerd niet te bewegen of in hun cabine te blijven.

"Blijf waar u bent. Als u zich verplaatst, kan het gevaarlijker worden", werd omgeroepen. Toen het schip zonk, was het te laat. "Veel van mijn vrienden konden geen reddingsvest meer aantrekken, omdat het water te snel binnenstroomde", zei leerling Lee Da Woon in de krant JoongAng Daily.

Belga, foto EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER