© Thomas Michiels

© HBVL

thumbnail: null
thumbnail: null

Gevaarlijke gangster ontsnapt in ware commandostijl uit gevangenis Lantin

De vuurwapengevaarlijke bankovervaller Mustapha Iken (30) stond binnen de gevangeniswereld bekend als vluchtgevaarlijk. Toch kon hij gisteren tijdens een spectaculaire en goed voorbereide commandoactie ontsnappen uit de gevangenis van Lantin.

Steven DE BOCK / Marc KLIFMAN

Meer dan twee jaar telde het Belgische gevangeniswezen geen enkele succesvolle ontsnapping. Maar gistermiddag maakte de Luikse topgangster Mustapha Iken (30) een einde aan die periode met een spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis van Lantin.

Rond 15.20 uur kwam een commando van drie gangsters aan bij de gevangenis. Ze staken een van hun auto’s in brand. De vlammen moesten voor verwarring zorgen en de komst van de politie hinderen. Meteen daarna knipten de leden van het commando een gat in de omheining. Ze plaatsten een ladder tegen de gevangenismuur en gooiden een touwladder naar beneden.

Goed voorbereid

“Ze waren goed voorbereid”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen. “De drie droegen bivakmutsen en waren bewapend.”

Toen ze de touwladder over de muur gooiden waren er vijftig à honderd gedetineerden op de wandeling. Twee à drie cipiers moesten die in de gaten houden. Maar ze stonden machteloos toen een van de gedetineerden naar de touwladder snelde, naar boven kroop en over de muur verdween. Ook de cipiers die via de camerabewaking de buitenkant van de gevangenis in de gaten moesten houden, konden niets doen, omdat de hele operatie veel te snel verliep.

De gevluchte gedetineerde stoof weg met zijn handlangers in een auto. Enkele kilometers verderop staken ze midden in de dorpskern nog een auto in brand. Meteen werd groot alarm geslagen en werden ook Nederland en Duitsland gealarmeerd. Gisteravond was het viertal nog spoorloos.

Gewapende bankovervallen

De naam van de ontsnapte gedetineerde werd gisteravond niet officieel bekendgemaakt. Maar volgens goedingelichte bronnen gaat het om de zware overvaller Mustapha Iken. De man zit o.a. een straf van tien jaar effectief uit wegens gewapende bankovervallen. Samen met andere bendeleden beroofde hij in 2007 verschillende bankkantoren in Oupeye, Herstal en Dalhem. Iken werd aanzien als de leider van de bende, die altijd zwaar gewapend toesloeg. In een appartement dat ze huurden, vond de politie o.a. een M16-machinegeweer, kogelvrije vesten en pistolen.

Toen Iken in december 2007 werd gearresteerd was hij officieel voortvluchtig. Een jaar eerder had hij - na een vorige veroordeling - zijn enkelband doorgeknipt en was hij op de loop gegaan. Terwijl de politie hem terug probeerde te vinden, bouwde hij aan zijn reputatie als gevreesd bankovervaller. Ook nadien toonde hij zich nog vluchtgevaarlijk. Hij moest nog minstens tot 2020 vastzitten, maar keek nog aan tegen een nieuwe veroordeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer