Bankovervaller ontsnapt uit Lantin na spectaculaire raid

De eerste auto die in brand werd gestoken. © rr

De tweede uitgebrande auto. © rr

thumbnail: De eerste auto die in brand werd gestoken.
thumbnail: De tweede uitgebrande auto.

Mustapha Iken (31) stond bekend als vluchtgevaarlijk. Toch kon hij gisteren tijdens een goed voorbereide commando-actie ontsnappen uit de gevangenis van Lantin.

Steven De Bock, Marc Klifman

Zondagnamiddag, iets voor halfvier. Een commando van drie gangsters arriveert in de buurt van de gevangenis van Lantin. Ze steken meteen een van hun auto’s in brand. De vlammen moeten voor verwarring zorgen en de komst van politie en hulpdiensten vertragen. Meteen daarna knippen ze een gat in de omheining. Ze plaatsen een ladder tegen de gevangenismuur en gooien een touwladder naar beneden.

Er zijn op dat moment vijftig à honderd gedetineerden op de wandeling, in de gaten gehouden door twee of drie cipiers. Die staan machteloos wanneer een van de gedetineerden naar de touwladder snelt, naar boven kruipt en over de muur verdwijnt. Ook de cipiers die via de camerabewaking de buitenkant van de gevangenis in de gaten houden, staan machteloos tegenover de snelle operatie.

De gevluchte gedetineerde kruipt bij zijn handlangers in de auto en verdwijnt. Enkele kilometers verder steken ze midden in de nabijgelegen dorpskern een tweede auto in brand.

Bankovervallen

De naam van de ontsnapte gedetineerde werd gisteravond niet officieel bekendgemaakt. Maar volgens goedingelichte bronnen gaat het om Mustapha Iken. De man zit onder meer een straf van tien jaar effectief uit wegens gewapende bankovervallen. Samen met andere bendeleden beroofde hij in 2007 verschillende bankkantoren in Oupeye, Herstal en Dalhem. Iken werd beschouwd als de leider van de bende, die altijd zwaar gewapend toesloeg. In een appartement dat ze huurden vond de politie onder meer een M16-machinegeweer, kogelvrije vesten, pistolen, ...

Toen Iken in december 2007 werd gearresteerd was hij officieel ‘voortvluchtig’. Een jaar eerder had hij – na een vorige veroordeling – zijn enkelband doorgeknipt en was hij op de loop gegaan. Terwijl de politie hem probeerde terug te vinden, bouwde hij rustig voort aan zijn reputatie als een van de belangrijkste bankovervallers van de streek.

Ook nadien toonde hij zich nog als vluchtgevaarlijk. Op 26 december 2008 maakten onbekenden een gat in de omheining van de gevangenis. Ze plaatsten twee ladders tegen de muur en takelden materiaal omhoog om de tralies van een cel door te zagen. De betrokken gedetineerde was Mustapha Iken. Oplettende bewakers konden op tijd ingrijpen om de ontsnapping te voorkomen. Net zoals ze een maand eerder ook hadden kunnen voorkomen dat de vaste kompaan van Iken op bijna dezelfde manier ontsnapte.

Officieel wilde niemand binnen het gevangeniswezen commentaar geven op hoe iemand met zo’n profiel toch kon ontsnappen. ‘Maar we kunnen zo iemand toch niet eeuwig in afzondering plaatsen’, zei een bron.