Wie behoort skelet in Macedonisch praalgraf toe?

Begin volgend jaar zullen we eindelijk meer details kennen over de identiteit van het skelet dat in het praalgraf uit de Oudheid in het noorden van Griekenland is ontdekt. Dat heeft de Griekse minister van Cultuur beloofd.
Een schets van de grafkamers onder de grafheuvel.

Het skelet is in november gevonden in een imposant graf in Amphipolis, een stad in het noorden van Griekenland. Het gaat om een grafheuvel met een omtrek van wel 500 meter die hoogstwaarschijnlijk uit de 4e eeuw voor Christus stamt. Binnenin zijn naast een skelet ook schitterende artefacten zoals sfinxen, mozaĆÆekvloeren, kariatiden en gouden voorwerpen gevonden.

Van meet af aan is druk gespeculeerd over de identiteit van de persoon die destijds in het graf te rusten is gelegd. Wegens de overdaad aan rijkdom en versieringen, moet het een figuur van hoge afkomst zijn geweest. Gezien de periode waarin het graf werd opgetrokken, doen geruchten de ronde als zou het om de laatste rustplaats van Alexander de Grote gaan.

Dat laatste is evenwel onwaarschijnlijk. Wel is het goed mogelijk dat het graf voor zijn echtgenote Roxane, zijn zoon Alexander of misschien wel zijn moeder Olympias is gebouwd.

Macroscopisch onderzoek

Begin volgend jaar zal de Griekse regering eindelijk meer details over de identiteit van het gevonden skelet bekendmaken. Dat heeft de Griekse minister van Cultuur beloofd. "De resultaten van macroscopisch onderzoek op de botten dat toelaat het geslacht, de leeftijd en de lengte te bepalen, worden in januari voorgesteld", zei hij.

Sommige Griekse media menen te weten dat het skelet een vrouw van 54 toebehoorde. Dat kan betekenen dat het de stoffelijke resten van Olympias betreft. Dit bericht deed de minister evenwel als nonsens af.

Meest gelezen