OVERZICHT. 10 miljoen euro voor nieuwe zwembaden

© put, google

De Vlaamse Regering gaat 10 miljoen euro investeren in zwembaden. Uit 37 ingediende subsidieaanvragen werden 25 nieuwbouw- of renovatieprojecten geselecteerd.

Joram Nijs

In 2015 trok Vlaams minister van Sport Philippe Muyters al eens 10 miljoen euro uit voor zwembaden in Vlaanderen. De nood aan investeringen in kwalitatief zwemwater blijft echter groot. Daarom werd in juni vorig jaar een tweede oproep voor subsidieaanvragen gelanceerd.

“Om tegemoet te komen aan de acute problemen, investeren we nu opnieuw 10 miljoen euro en zorgen we voor een intensief begeleidingstraject. Ik ben trots dat we hierdoor niet minder dan 25 kwaliteitsvolle projecten mee helpen realiseren”, aldus de minister.

Klik op de kaart om te zien waar en hoeveel er geïnvesteerd zal worden:

Nieuw aan de oproep was dat initiatiefnemers naast financiële steun van de Vlaames overheid ook konden rekenen op intensieve begeleiding bij het ontwikkelen van hun project. Dat leverde 37 initiatieven op, die vervolgens onder de loep werden genomen door een beoordelingscommissie. Die kende scores toe aan de projecten en formuleerde een advies over een rangschikking en selectie. Enkel projecten die een score van minstens 65 op 100 haalden, kwamen in aanmerking.

Voor renovatiedossiers werd vooral gekeken naar bouwkundige en technische aanpassingen in functie van energie of milieutechnische eisen. Bij nieuwbouw lag de focus dan weer op intergemeentelijke samenwerking, duurzaamheid, attractiviteit van het concept en de meerwaarde voor de omgeving. Ook integrale toegankelijkheid voor iedereen is zowel bij nieuwbouw als renovatie een belangrijk aspect.

Het uiteindelijke subsidiebedrag is afhankelijk van de score die het project behaalde. Een nieuwbouwproject wordt voor maximaal 10% gesubsidieerd, met een plafond van 1,2 miljoen euro. Een renovatieproject kan tot 30% subsidies krijgen, geplafonneerd op 500.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen