Europa wil plastic zakjes aan banden leggen

Als het van het Europees Parlement afhangt, worden tegen 2019 tachtig procent minder plastic zakjes gebruikt. Met taksen, heffingen, beperkingen van het gebruik of een regelrecht verbod kunnen de Europese landen de schadelijke zakjes uit de omloop halen, vindt een meerderheid van de Parlementsleden.

jrosquin

De meest gebruikte en meest vervuilende zakjes zijn dunner dan 0,05 millimeter. De gemiddelde Europeaan gebruikt jaarlijks bijna tweehonderd zakjes, in 2010 kwamen meer dan 8 miljard exemplaren als afval in het milieu terecht. Daarom, vindt het Parlement, moet het gebruik van plastic draagtassen serieus afgebouwd worden.

Gerecycleerd papier

Over drie jaar moet de helft minder zakjes gebruikt worden dan in 2010, tegen 2019 willen de Parlementsleden een daling met tachtig procent. Om groenten, fruit en andere voedingsproducten te verpakken, moeten vanaf 2019 zakken uit gerecycleerd papier of biologische afbreekbare materialen worden gebruikt. Rauw vlees, vis en zuivel mag wel nog in plastic worden meegegeven met de klant.

N-VA-parlementslid Mark Demesmaeker wijst erop dat het gebruik van plastic zakjes in Vlaanderen sinds 2003 al met meer dan 86 procent afgenomen is. Maar, zegt hij, "ruimte voor verbetering is er echter nog steeds". Uit cijfers van 2011, die zijn collega Bart Staes (Groen) aanhaalt, blijkt dat een vrijwillige inspanning van de grote warenhuisketens in Vlaanderen tot een daling met 80 procent leidde en in Wallonië met 60 procent.

Over dit voorstel moeten de lidstaten zich wel nog uitspreken. Daarna moeten ze er nog een akkoord over vinden met het Parlement.

Belga Foto PN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER