Crevits "verbaasd" over reacties onderwijskoepels op plannen voor scholenbouw

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) reageert ontgoocheld op de berichten als zou er te weinig geld worden uitgetrokken voor de bouw van scholen. "Onderwijs is veel meer dan alleen maar stenen", zei ze in "De ochtend".

Crevits maakt 500 miljoen euro extra vrij voor scholenbouw, maar uit cijfers van de onderwijsnetten blijkt vandaag dat er eigenlijk tien keer zoveel nodig is om alle noden te lenigen. "Als ik vandaag de kranten zie, verbaast het mij een beetje dat de koepels niet zeggen: "Ha, een goed idee van Crevits om de gedetailleerde leerplannen aan te pakken en de regeldruk te verminderen. We gaan daar actief aan meewerken". Ik had gehoopt dat ze dat zouden zeggen."

Volgens Crevits moet ook onderwijs zijn steentje bijdragen in de besparingen van de volgende Vlaamse regering, maar is de keuze om te investeren in scholenbouw een "bewuste keuze". "Je zal altijd moeten kiezen, en voor de Vlaamse regering is dat een prioriteit."

"Gesprekken waren super"

Crevits vindt niet dat ze te weinig medewerking krijgt - "de gesprekken van de voorbije weken waren super" - maar uit de maandagkranten onthoudt ze "dat men vooral klaagt dat er te weinig middelen voorzien zijn voor stenen".

"Onderwijs is veel meer dan alleen maar infrastructuur en ik ga alles doen wat ik kan om een masterplan scholenbouw te maken, om zo goed en zo efficiënt mogelijk mee te investeren met de scholen", zegt ze.

"Als de leraren zeggen dat ze te weinig ruimte hebben om echt les te geven, omdat ze zich moeten bezighouden met zoveel andere dingen, dan heb ik daar wel oren naar. Ik vind dat iedereen daar zijn steentje aan moet bijdragen: de overheid, maar ook de koepels en de scholen zelf kunnen daar een stukje zuurstof geven. Ik hoop dat men daaraan wil meewerken."

Meest gelezen