"Ten laatste donderdag Belgische naam voor Europese Commissie"

Tegen woensdag of donderdag zullen de federale onderhandelaars de Belgische kandidaat voor een post in de Europese Commissie voorstellen. Dat heeft coformateur Kris Peeters (CD&V) gezegd. Van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, kreeg België gisteren nog drie dagen de tijd. Juncker wil ook het liefst een vrouwelijke kandidaat, maar Peeters liet nog niet in zijn kaarten kijken.

Als CD&V'er steunt Kris Peeters de kandidatuur van Marianne Thyssen, maar Peeters is nu vooral coformateur en hij lijkt zich naar die rol te willen schikken. "Ik zoek een goede oplossing waar iedereen binnen de formatie zich in kan terugvinden. Dat is waar we nu de volgende uren en dagen aan werken", aldus Kris Peeters.

Maar de kans dat de Belgische kandidaat voor Eurocommissaris een vrouw wordt, is reëel want voorzitter Juncker heeft nog een vrouw nodig in zijn Commissie, anders dreigt het Europees Parlement zijn goedkeuring niet te geven. "We moeten een goede kandidaat voorstellen en we zullen de naam bekendmaken als het rond is, niet vroeger", verklaarde de coformateur.

Peeters laat zich dus niet echt opjutten door Juncker die afgelopen weekend verklaarde dat België "Europa verlamt" door als laatste lidstaat nog geen kandidaat te hebben voorgedragen. Het is kennelijk niet evident om zich als coformateur te richten én op de formatie én op de Belgische kandidatuur voor de Europese Commissie. "In de politiek hangt alles aan elkaar. Het is belangrijk dat iedereen gelukkig zal zijn", zei Kris Peeters daarover.

Of Kris Peeters - toch wel een belangrijke kandidaat-premier - zelf een stap opzij zou zetten om Marianne Thyssen in Europa te steunen, wilde hijzelf niet gezegd hebben. "Over postjes wordt altijd op het einde van de rit gesproken, maar nu moet dat spijtig genoeg wat vroeger. Wat mij betreft is een goed regeerakkoord het belangrijkste, waar ik terechtkom is van secundaire of zelfs tertiaire orde."

Meest gelezen