Nog drie weken tot uitspraak in proces tegen ‘Limburgse Soprano’s’

© BELGA

© BELGA

© Karel Hemerijckx

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De voorzitter van de correctionele rechtbank in Hasselt zal op vrijdag 24 oktober een (eerste) uitspraak doen in het proces tegen de Limburgse drugsfamilie Aquino. Tot dan zijn de pleidooien opgeschort.

Het proces tegen de Aquino’s, dat begin vorige maand van start ging, zou een spektakelstuk worden, het drugsproces van de eeuw. De familie uit Maasmechelen wordt verdacht van de import van 2,5 ton cocaïne, en tegen de kopstukken is vijftien jaar cel geëist.

Maar de beschuldigden, bijgenaamd de ‘Limburgse Soprano’s, maakten het de openbaar aanklager niet gemakkelijk: ze spaarden zich koste nog moeite om zich te laten omringen door het kruim van de Vlaamse advocatuur, onder wie Sven Mary, Hans Rieder, Jef Vermassen en Walter Van Steenbrugge.

Gevreesd werd dat zij alles uit de kast zouden halen om de beschuldigden uit de gevangenis te houden, en dat gebeurde ook. Strafpleiter Sven Mary diende al op de eerste dag van het proces een klacht in tegen de speurders. Hij beschuldigde hen van burgerinfiltratie, wat verboden is, en diende tegelijk een strafklacht in wegens schriftvervalsing. Het proces werd stilgelegd: Mary wilde dat de rechtbank eerst een uitspraak deed over de klacht alvorens verder in te gaan op de inhoud van het proces.

Midden september werd het voortgezet, en sindsdien heeft het proces wat verder gekabbeld, met als rode draad niet de discussie over de schuld van de verdachten, maar de vraag of er geen procedurefouten zijn gemaakt, zoals het inzetten van een burgerinfiltrant. Zelfs vandaag, wanneer de advocaten het laatste woord namen en de rechter bekend zou maken hoeveel tijd hij nodig acht om de zaak in beraad te nemen, gingen de advocaten van de verdediging niet in op de inhoudelijke aspecten van de zaak, maar op de wettelijkheid van het onderzoek.

Drie mogelijkheden

De rechter neemt nu drie weken de tijd om alles in beraad te nemen, zo maakte hij bekend. Tot dan zijn ook alle pleidooien opgeschort. Vrijdagochtend 24 oktober om 9 uur doet hij een uitspraak in de zaak.

Er zijn drie mogelijkheden. Ofwel beslist de rechtbank dat het inzetten van de burgerinfiltrant effectief een procedurefout was, en worden de verdachten daarom vrijgesproken. Ofwel vindt de rechtbank dat er geen fouten zijn gemaakt, en spreekt ze zich uit over de schuld of de onschuld van de verdachten. Maar ze zou ook meer onderzoek kunnen vragen en nog geen uitspraak doen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen