Echtscheiding: de vrouw vraagt het aan

54 procent van de nieuwe aanvragen voor een echtscheiding in ons land werden vorig jaar ingediend door de vrouwelijke partner. In maar 32 procent nam de man het initiatief, in 14 procent gebeurde de aanvraag door beide partners.

Geert Neyt

Mannen mogen dan misschien iets vaker de eerste stap zetten in een nieuwe relatie, maar als het op het beëindigen van een huwelijk aankomt, legt de vrouw beduidend meer initiatief aan de dag.

Vorig jaar werden in België 13.842 nieuwe aanvragen voor een echtscheiding ingediend bij de rechtbank van eerste aanleg. 7.545 van die aanvragen gebeurde door de vrouw tegenover 4.436 door de man en 1.861 door beide partners. Dat blijkt uit het jaarrapport van de hoven en rechtbanken.

In sommige gerechtelijke arrondissementen werden zelfs meer dan dubbel zoveel echtscheidingen aangevraagd door vrouwen als door mannen: in Vlaanderen zijn Kortrijk (89 mannen- 237 vrouwen) en Mechelen (82 mannen - 187 vrouwen) uitschieters.

Het aantal echtscheidingen loopt overigens al enkele jaren terug. In 2013 werden 24.872 echtscheidingen uitgesproken. Dat is bijna 10 procent minder dan 2 jaar voordien. Toch betekent dat niet dat huwelijken nu beter stand houden. De realiteit is dat er minder getrouwd wordt dan vroeger en dat nog altijd meer dan 1 op de 2 huwelijken op de klippen loopt.

De meeste echtscheidingen gebeuren bij stellen die tussen 10 en 20 jaar getrouwd waren. Maar ook steeds meer senioren verbreken hun huwelijk. Vorig jaar vroegen zelfs 78 koppels een echtscheiding aan na het vieren van hun gouden bruiloft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen