Ryanair wil Duitse activiteiten komende 5 jaar verdubbelen

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair wil haar activiteiten in Duitsland de komende vijf jaar verdubbelen. Dat heeft de marketingdirecteur van de Ierse prijsvechter, Kenny Jacobs, gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. "Er is enorm veel ruimte voor uitbreiding in Berlijn en Duitsland", aldus Jacobs.

Ryanair is met een marktaandeel van zowat vier procent een betrekkelijk kleine speler in Duitsland. Dat komt mede door de belasting op vliegtickets die het land in 2011 heeft ingevoerd. Daarom heeft het bedrijf de laatste jaren vooral ingezet op groei in andere landen, zoals Italië, waar het een derde van de markt in handen heeft. Ryanair gaat volgens Jacobs hard inzetten op een afschaffing van de vliegtaks.

Door meer toestellen in te zetten op de Duitse markt gaat Ryanair voluit de confrontatie aan met Lufthansa. De Duitse luchtvaartmaatschappij kondigde afgelopen zomer aan prijsvechters als Ryanair en easyJet te gaan bestrijden. Daarvoor gaat het bedrijf in meer Europese landen vluchten aanbieden volgens de formule van de eigen budgetdochter Germanwings.

Ook Air France-KLM had plannen om het goedkopere Transavia-merk buiten Nederland en Frankrijk in de markt te zetten. Maar de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep heeft het idee laten varen na een staking van Franse piloten die twee weken duurde. De maatschappijen vreesden een verplaatsing van werkgelegenheid van Frankrijk naar landen waar arbeid goedkoper is.

Meest gelezen