Peeters en Beke proberen plooien glad te strijken bij Michel

Kris Peeters en Wouter Beke van CD&V zitten opnieuw samen met formateur Charles Michel (MR) om de kink uit de kabel van de Zweedse formatie te halen. Gisteravond zijn CD&V-voorzitter Beke en voorzitster Gwendolyn Rutten van Open VLD slaags geraakt.

Net op de valreep van de formatiegesprekken was het gisteravond tot een heftige woordenwisseling gekomen tussen Wouter Beke en Gwendolyn Rutten, toplui van respectievelijk CD&V en Open VLD.

Om dat conflict op te lossen zitten Kris Peeters en Wouter Beke voor CD&V nu opnieuw samen met de liberale formateur Charles Michel (MR). Samen willen ze de regeringsvorming opnieuw vlot trekken. De gesprekken gebeuren op een geheime plek om discretie te verzekeren.

Waarover die onenigheid nu precies ging, varieert per partij, zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. Volgens CD&V werden de voorstellen voor een tax shift van Beke systematisch door Rutten van tafel geveegd. Ook het stokpaardje van CD&V, het huwelijksquotiënt, werd niet op enthousiasme onthaald door Open VLD. Het huwelijksquotiënt is een maatregel die de fiscale druk moet verlagen voor getrouwde koppels met maar één inkomen. CD&V ervoer de weerstand van Open VLD als een aanval en vond het een "slechte ingesteldheid om te onderhandelen."

"CD&V moet er maar tegen kunnen"

Bij Open VLD is dan weer een ander verhaal te horen: Rutten wou duidelijkheid over de hervorming van de fiscale aftrekken. Ze vreesde immers dat het pensioensparen op de helling zou komen te staan bij een hervorming. Daarnaast was Open VLD inderdaad kritisch in verband met het huwelijksquotiënt, maar "daar moet CD&V maar tegen kunnen", klinkt het volgens Vansevenant bij Open VLD.

N-VA minimaliseert de discussie: volgens hen was het gisteren een nerveuze dag door het Arco-lek van ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens. Vansevenant zegt dat N-VA ervan uitgaat dat "de plooien wel zullen worden gladgestreken."

De gesprekken lopen hoe dan ook vertraging op. Waar in het begin van de week nog sprake was om op het einde van de week de eindmeet met de begrotingsgesprekken te bereiken, denkt Vansevenant nu dat dat pas voor volgende week zal zijn.

Meest gelezen