‘Zo spoedig mogelijk’ beslissing over hoger inschrijvingsgeld

© BELGA

De knoop over de verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs is nog niet doorgehakt, maar dit zal wel ‘zo spoedig mogelijk’ gebeuren. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) woensdag gezegd in het Vlaams Parlement.

Donderdag komen de studenten op straat om te protesteren tegen de plannen van de Vlaamse regering om het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs te verhogen. Momenteel betalen ze zo’n 620 euro om zich in te schrijven, maar hoeveel meer dit in de toekomst zal zijn, weten ze nog niet. Er circuleerden al bedragen van 900 à 950 euro, en zelf liet Crevits al verstaan dat het bedrag ‘een beetje’ omhoog ging gaan, maar ‘niet boven de 1.000 euro’.

In het Vlaams Parlement namen oppositiepartijen SP.A en Groen Crevits nogmaals onder vuur over de geplande verhoging. Op een vraag van Caroline Gennez (SP.A) antwoordde de CD&V-minister dat de precieze knoop nog niet is doorgehakt, omdat het overleg nog loopt, onder meer met de studenten en de VLOR, de Vlaamse Onderwijsraad. Maar de beslissing zal wel ‘zo spoedig mogelijk’ worden genomen, verzekerde ze.

De suggestie van Gennez dat de geplande verhoging van het inschrijvingsgeld ingaat tegen een ‘Europese trend’ om de inschrijvingstarieven te verlagen, lokte bij Crevits dan weer een ietwat geprikkelde reactie uit. ‘U verwijst naar andere landen en zegt dat de tarieven zouden moeten dalen. Maar waarom hebt u het dan met de socialisten tijdens de voorbije jaren nooit gedaan?’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen