Direct naar artikelinhoud

Londense dokters van baby Charlie krijgen doodsbedreigingen

Het Great Ormond Street-ziekenhuis in Londen.Beeld ap

De personeelsleden van het Londense ziekenhuis waar de doodzieke baby Charlie Gard behandeld wordt, krijgen aan de lopende band doodsbedreigingen en verwensingen naar het hoofd geslingerd. Dat zegt de directrice van het Great Ormond Street-ziekenhuis vandaag. Scotland Yard onderzoekt de zaak.

Het Londense ziekenhuis ligt onder vuur omdat het weigert de terminaal zieke baby Charlie nog in leven te houden. Het kind zou volgens de dokters te veel lijden onder verdere behandelingen, maar Charlie's ouders legden zich daar niet bij neer en stapten naar de rechter om toelating te vragen de baby in de VS te laten behandelen.

In eerste instantie kreeg het ziekenhuis gelijk, maar op vraag van het hooggerechtshof moet een tweede rechter zich nu over de situatie buigen. Die neemt waarschijnlijk in de loop van volgende week een beslissing.

Doodsbedreigingen
Intussen worden het verplegend personeel en de dokters in het ziekenhuis overstelpt met beledigende berichten, waaronder ook doodsbedreigingen, zegt directrice Mary MacLeod. "De dokters en verplegers kregen al duizenden beledigende berichten over zich heen, terwijl het hun levenswerk is om voor zieke kinderen te zorgen", zegt ze. Ook gewone bezoekers in het ziekenhuis zouden lastiggevallen worden. De Londense politie onderzoekt de zaak.

Baby Charlie lijdt aan een zeldzame genetische afwijking. Het kind heeft zware hersenschade en kan ook niet zelfstandig ademen.

Behandeling in VS

Morgen is het hoger beroep en bepaalt de rechter of nieuwe expertise het opschorten rechtvaardigt van het eerdere oordeel dat het medisch gezien zinloos is de elf maanden oude baby in leven te houden. De artsen die de baby tot dusver hebben behandeld, geloven niet dat Charlie nog kan worden geholpen doordat hij al onherstelbare hersenschade heeft opgelopen.

Volgens een Amerikaanse arts is er tot 10 procent kans dat de behandeling effect heeft. De ouders zamelden meer dan een miljoen euro in om behandeling in de VS mogelijk te maken.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie