Luister naar

ND-lezers: Door de toename van tuintegels kan het water niet weg. Tijd voor een tuintegeltax?

Nieuws
-
zaterdag 22 juli 2017 om 03:00

Rob Klok, IT-adviseur In de basis een goed idee, mits het ook daadwerkelijk het probleem oplost. Ook hiervoor kan gelden: de vervuiler betaalt. Als we allemaal meewerken, hebben we minder wateroverlast. En wie niet wil meewerken, betaalt daar een vergoeding voor.

Ymkje Bouma, gepensioneerd verpleegkundige

Ik vind het wel een goed idee. Maar ik heb makkelijk praten, want ik woon driehoog op een flat.

Frea Kroese, fotograaf

Het gaat een grens over die me niet aanstaat. Dwang of straf is niet fijn. Je kunt mensen beter belonen.

Cor Verkade, vastgoedbelegger

Het is een goed beginsel dat de overheid ook via haar fiscale heffingen het goede stimuleert en het kwade tegengaat. Daarom ben ik een voorstander van de tuintegeltaks.

Klaas Jan Hoff, akkerbouwer

De gedachte is logisch. Beter is het om alle laagste straten en andere plekken waar het water niet weg kan, in te richten als bufferruimte door extra hoge trottoirs. Als dat niet kan, scheid dan de trottoirs en de tuinen door een muurtje met uitneembare delen, zodat de bewoners niet het hele jaar over muurtjes hoeven te klimmen.

Siem Verkade, ondernemingsadviseur

Sommige gemeenten maken kosten om hemelwater via wadi’s naar de ondergrond af te voeren. Dan moeten ook particulieren het hemelwater laten weglopen. En zo niet, dan volgt de tuintegeltaks.

Suze de Wolff, vrijwilliger

Wie voor tegels kiest, moet tuintegeltaks betalen. Ik heb vrijwel als enige in m’n buurt gras. Heerlijk. Mijn regenwater wordt op een natuurlijke wijze afgevoerd

Winno Eernstman, gevangenbewaarder

Heel goed plan. Een alternatief kan ook zijn: grastegels. Die bieden een stevige ondergrond, maar het water kan weg én de temperatuur blijft lager.

Martien Stam, gepensioneerd chauffeur

Andere oplossing: iedereen een paar dubbeltjes opslag op de rioolbelasting. Maar dat is wat te simpel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het verspillen van talent is voor opiniemaker Rutger Bregman een van de grootste zondes.

Waarom de christelijke visie zo anders is dan het evangelie van Rutger Bregman over morele ambitie

Zijn martelaren en monniken mislukkelingen? Volgens Rutger Bregman, die het populaire boek Morele ambitie schreef, wel. Theoloog en bedrijfskundige Tabitha van Krimpen kijkt er anders naar.

Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.