Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Ouders Charlie Gard geven juridisch gevecht op

Connie Yates en Chris Gard, de ouders van Charlie Gard.Beeld AFP

De ouders van het doodzieke kind Charlie Gard hebben de gerechtelijke strijd om hun kind naar de Verenigde Staten te sturen om er een experimentele behandeling te ondergaan, opgegeven. Dat melden diverse Britse media.

Advocaat Grant Armstrong die het gezin Gard vertegenwoordigt, verklaarde dat de ouders hun beslissing maakten op basis van het oordeel van een Amerikaanse dokter die het te laat achtte om nog met de experimentele therapie te starten. "Hun ergste nachtmerrie is werkelijkheid geworden", aldus Armstrong. 

Met die zet komt er een einde aan de lange en emotionele juridische twist die ze voerden met het Great Ormond ziekenhuis om de kunstmatige levensondersteuning van hun zoontje niet te beëindigen. De artsen die de baby tot dusver hadden behandeld, geloofden niet dat Charlie nog kan worden geholpen, doordat hij al onherstelbare hersenschade heeft opgelopen. De campagne vond wereldwijd weerklank en werd gesteund door tal van prominente figuren, waaronder de paus en president Trump. 

Het koppel heeft nu dus beslist dat het beter is voor Charlie dat ze hun verzet tegen het besluit van de dokters in het Londense ziekenhuis staken. Charlie's ouders hopen met het ingezamelde geld een stichting te kunnen oprichten om andere families het leed in de toekomst te kunnen besparen. "Charlie had een kans om beter te worden", aldus zijn gebroken moeder Connie Yates. "Nu zullen we nooit weten of de behandeling zijn effect zou hebben gehad."

"De ouders willen de overblijvende tijd met Charlie koesteren, hoe kort die ook mag zijn", besluit hun advocaat.