Luister naar

Het digitale ‘sleepnet’ gaat er dan toch komen

Nieuws
Het is officieel: geheime diensten mogen het internet massaal gaan aftappen. Actiegroepen slijpen de messen en bereiden een rechtszaak voor. ‘Dit gaat veel te ver.’
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
woensdag 12 juli 2017 om 20:58
Demissionair minister Plasterk loodste zijn ‘aftapwet’ door de Eerste Kamer. Op Twitter worden al de nodige grappen gemaakt over de ‘Aftapwet’. ‘Hallo Ronald Plasterk, ik ben mijn Gmail wachtwoord kwijt. Kun jij mij die even sturen?’
Demissionair minister Plasterk loodste zijn ‘aftapwet’ door de Eerste Kamer. Op Twitter worden al de nodige grappen gemaakt over de ‘Aftapwet’. ‘Hallo Ronald Plasterk, ik ben mijn Gmail wachtwoord kwijt. Kun jij mij die even sturen?’ anp / Robin Utrecht

Den Haag

Het internetverkeer van een hele stadswijk opslaan om een terrorismeverdachte te vinden. Alle communicatie tussen Nederland en Syrië bekijken, om te ontdekken of ‘Syriëgangers’ plannen maken om terug te komen. Nu is het massaal aftappen van internet nog verboden, maar dat gaat per 1 januari 2018 veranderen.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en de geheime diensten AIVD en MIVD willen al jaren ‘de kabel’ grootschalig kunnen aftappen. Nu mag dat alleen met communicatie ‘door de lucht’, bijvoorbeeld door radio- en satellietverbindingen. Het aftappen van de kabel mag, maar alleen heel gericht op één computer of telefoon.

Die regels werden in 2002 opgesteld, maar sindsdien is de wereld ingrijpend veranderd. Nu gaat meer dan 90 procent van alle communicatie – vooral internet – via (glasvezel)kabels. Tegelijk is de dreiging van terrorisme fors toegenomen. De Eerste Kamer stemde dinsdag even voor middernacht in met de nieuwe ‘Aftapwet’ van Plasterk. Nederlandse geheime diensten mogen dus massaal ‘metadata’ opslaan: wie wanneer en waar met wie communiceert. De AIVD mag die gegevens drie jaar opslaan, ook als het om onschuldige burgers gaat. Daarnaast worden ze ter beschikking gesteld aan buitenlandse geheime diensten.

De inhoud van berichten wordt niet direct opgeslagen, maar daarvoor krijgen de diensten er een bevoegdheid bij: hacken. Volgens de nieuwe wet mogen de AIVD en MIVD inbreken op computers, om uiteindelijk bij een verdachte uit te komen. Dat is bijvoorbeeld nodig als de AIVD wil meelezen met de inhoud van berichten in Whatsapp, die standaard versleuteld zijn. Voor elke nieuwe stap moeten de diensten wel opnieuw toestemming vragen.

‘privacy is mensenrecht’

Een groep organisaties, waaronder Bits of Freedom, Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en de Nederlandse Vereniging van Journalisten, staat klaar om een rechtszaak te beginnen tegen de nieuwe wet, die volgens hen veel te ver gaat. ‘Deze wet doet ons als burgers pijn’, aldus advocaat Jelle Klaas. Volgens hem ‘spelen er zo veel fundamentele mensenrechtenproblemen’ rond de wet, dat de rechter ernaar moet kijken. ‘Privacy is ook een mensenrecht.’

De kritiek van de organisaties is dezelfde als die van de Raad van State en de CTIVD, die de inlichtingendiensten controleert. Volgens hen is er onvoldoende toezicht geregeld, en is de bewaartermijn van drie jaar te lang. Daarnaast betoogde de Autoriteit Persoonsgegevens vorig jaar dat de wet in strijd is met de mensenrechten. ‘Als de bevoegdheden van de diensten inderdaad worden versterkt, moeten de waarborgen tegen disproportionele inbreuken op de persoonlijke levenssfeer en het toezicht op de diensten evenzeer worden versterkt’, aldus vicevoorzitter Wilbert Tomesen. ‘Dat is met dit wetsvoorstel nog niet het geval.’

Het kabinet was hier niet van onder de indruk, want Plasterk wijzigde niets aan het toezicht. In de Eerste Kamer benadrukte hij dinsdag dat het verzamelen van gegevens altijd ‘zo gericht mogelijk’ moet plaatsvinden. Het grootschalig afluisteren mag alleen als een speciale commissie van twee juristen en een technicus toestemming geeft, en de minister zijn handtekening zet. Wel zegde de bewindsman toe na twee jaar te laten onderzoeken of die commissie goed werkt. Een meerderheid van de senatoren nam hier genoegen mee.

Of de rechtszaak hier iets aan gaat veranderen, is onzeker. Een proces neemt al gauw een jaar of anderhalf in beslag, verwacht advocaat Jelle Klaas. Daarnaast mogen rechters in Nederland de wet niet toetsen aan de grondwet. ‘We kennen in Nederland geen Constitutioneel Hof.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.