Direct naar artikelinhoud

Nederlander verzet zich tegen uitlevering voor webcamzaak Amanda Todd

De 35-jarige Aydin C. die wordt verdacht van afpersing van de Canadese tiener Amanda Todd, zal zich verzetten tegen uitlevering aan Canada. Dat heeft zijn advocaat laten weten. Het Openbaar Ministerie in de Canadese staat British Columbia heeft om uitlevering gevraagd.

Een fragment uit het veelbekeken filmpje van Amanda Todd.

'Hij is een Nederlander en hij wil volgens het Nederlandse systeem worden berecht. Niemand zit te wachten op uitlevering naar een vreemd land', zei zijn advocaat Christian van Dijk vandaag.

Aydin C. zou de 15-jarige Canadese tot zelfmoord hebben gedreven door haar af te persen met beelden waarop ze uit de kleren ging. De Canadese Justitie verdenkt hem van afpersing, kinderlokken via internet, bedreiging of stalking; en het bezit van kinderporno met het doel die te verspreiden.

Van Dijk laat weten dat zijn cliënt in januari is aangehouden op een vakantiepark in Oisterwijk. Canada heeft aangekondigd om uitlevering te vragen maar een officieel verzoek is er nog niet, aldus Van Dijk. Hij kent de exacte beschuldigingen nog niet en weet niet of Aydin C. ook wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Amanda Todd.

'Geen pedofiel'
Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft de verdachte niet alleen minderjarige meisjes maar ook volwassen mannen afgeperst nadat ze seksuele handelingen hadden verricht voor de webcam. De meeste slachtoffers komen uit Nederland, maar verder worden ook Canada, Engeland, de Verenigde Staten en Noorwegen genoemd. Van Dijk benadrukte dat het de man te doen was om de afpersing. 'In mijn optiek gaat het niet om een pedofiel.'

Op advies van de advocaat beroept Aydin C. zich op zijn zwijgrecht. 'Het is een buitengewoon technische zaak. Ik weet niet wat er allemaal nog in het vat zit. In dit stadium is het daarom beter als hij z'n mond houdt.' De raadsman suggereert dat ook iemand anders gebruik kan hebben gemaakt van de internetverbinding op het vakantiepark. 'Het OM doet voorkomen dat het allemaal zo duidelijk en concreet is maar het systeem was eenvoudig te hacken. Het kan iedereen zijn geweest. Zo zeker is het niet. Het is geen gelopen race.'

Geen hoge verwachtingen
Het Canadese OM maakte gisteravond (lokale tijd) bekend dat het het federale ministerie van Justitie zal verzoeken om uitlevering van de man te vragen, aldus de krant Vancouver Sun. Het is echter onduidelijk hoe lang dat kan gaan duren omdat de man in Nederland ook is aangeklaagd, tempert het OM de verwachtingen.

De Canadese tiener Amanda Todd kwam in oktober 2012 in het nieuws omdat ze zelfmoord had gepleegd nadat ze een video van zichzelf op Facebook had gezet waarin ze aangaf niet meer opgewassen te zijn tegen de pesterijen op school. Het pesten zou zijn begonnen nadat een compromitterende foto van haar op internet was verschenen waartoe ze vermoedelijk door de 35-jarige Nederlandse man was gedwongen.

De zelfmoord van de 15-jarige Todd, en daarmee de problemen rond cyberpesten, kreeg wereldwijde aandacht. Haar video is al meer dan 17 miljoen keer bekeken.