Eén kans op vijf dat jouw geboorte niet gepland was

© Shutterstock

Het anticonceptiegebruik bij Vlaamse jongeren en volwassenen stijgt elk jaar. Toch zijn nog opvallend veel zwangerschappen per ongeluk, en ongewenst.

vsa

In een tijdperk van spiraaltjes, condooms en de pil, lijkt een zwangerschap iets wat je als koppel kunt en dus zorgvuldig moet controleren en plannen. Maar tussen theorie en praktijk zit een mens: meer dan een op de vijf zwangerschappen in Vlaanderen is ongepland. En bijna een op de zeven meegemaakte zwangerschappen blijkt bij aanvang ook ongewenst.

Minder vaak abortus bij Turkse koppels

Joke Vandamme (UGent) bevroeg voor haar doctoraat, dat ze vandaag verdedigt, zowel Vlamingen als koppels met een Turkse migratieachtergrond. Lager opgeleiden blijken iets vaker ongeplande zwangerschappen mee te maken en deels daardoor komt het dus iets vaker voor bij koppels met een migratieachtergrond. Maar opvallend is dat de Turkse koppels aangeven minder voor abortus te hebben gekozen (6,4 procent) dan de doorsnee Vlaamse koppels (28,7 procent). Een mogelijke verklaring daarvoor is het stigma op abortus dat in de (geloofs)gemeenschap sterker leeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen