Minister: 'Ook particulieren moeten hun kippen binnen houden'

© vum

© Novum MARCO HOOPE

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Federaal minister van Landbouw Willy Borsus (MR) heeft uit voorzorg een ophokplicht opgelegd voor alle dieren van professionele pluimveehouders. In het hele land moet het pluimvee op stok blijven, of in de buitenlucht worden afgeschermd met netten. Niet-professionele pluimveehouders wordt overigens 'ten stelligste' aangeraden dezelfde maatregelen door te voeren.

aro

De beslissing kwam er nadat in Nederland vrijdag een derde uitbraak van vogelgriep werd vastgesteld, en omwille van de rol die wilde vogels hoogstwaarschijnlijk spelen in de verspreiding van het virus. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, zo benadrukt de minister. In België is tot op vandaag immers nog geen enkele uitbraak van vogelgriep vastgesteld. Volgens Borsus is er dan ook nog steeds geen enkel risico verbonden aan de consumptie van gevogelte.

Naast de ophokplicht moeten pluimveehouders nog verschillende andere maatregelen in acht nemen. Zo moeten voertuigen voor vervoer van pluimvee, vogels en eieren ontsmet worden na een transport, en mag geen onbehandeld oppervlaktewater gebruikt worden voor het drenken van pluimvee en in gevangenschap gehouden vogels. Pluimvee moet ook binnen gevoederd worden, en verzamelingen en markten mogen enkel onder voorwaarden plaatsvinden.

Bovendien is ook de toegang tot alle plaatsen waar pluimvee wordt gehouden verboden voor elk voertuig, elke persoon en al het materiaal dat de voorbije vier dagen in contact is geweest met pluimvee, of op een plaats is geweest waar pluimvee wordt gehouden in een risicogebied in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, of in heel Nederland.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) raadt niet-professionele pluimveehouders tot slot 'ten stelligste' aan om de maatregelen ook door te voeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen