© AFP

Nasa ontdekt gigantisch zwart gat in zee van sterren

De Hubbletelescoop van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft een gigantisch zwart gat ontdekt. Deze ontdekking in een klein en sterrenrijk melkwegstelsel levert een prachtig beeld op.

jva

Een melkwegstelsel is een synoniem voor sterrenstelsel. Het recent ontdekte kleine melkwegstelstel M60-UCD1, meer dan 50 miljoen lichtjaren van ons verwijderd, telt 140 miljoen sterren in een diameter van ongeveer driehonderd lichtjaren. Wie in dat sterrenstelsel zou leven, zou minstens een miljoen sterren zien met het blote oog. In onze Melkweg, toch vijfhonderkeer groter, zijn dat volgens de Nasa zo’n 4.000 sterren

Nog verrassender is dat de Nasa ontdekte dat dit melkwegstelsel is gecentreerd rond een gigantisch groot zwart gat met een massa van 21 miljoen zonnen. Ook in onze Melkweg zit een zwart gat, maar die heeft ter vergelijking maar een massa van 4 miljoen zonnen. Zwarte gaten zijn een extreme vervorming van de ruimtetijd door de zwaartekracht van een zeer compacte massa. Dus hoe compacter een sterrenstelsel, hoe groter het zwarte gat.

Ruimtewetenschappers van de Nasa veronderstellen nu dat er in de ruimte veel meer kleine sterrenstelsels zijn met in het midden een groot zwart gat. Vermoedelijk zijn ze restanten van veel grotere sterrenstelsels die uiteen zijn getrokken na botsingen met andere stelsels. De M60-UCD1 zou vroeger deel hebben uitgemaakt van een sterrenstelsel met maar liefst 10 miljard sterren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER