Direct naar artikelinhoud

'Troepen bij grens Oekraïne voor Russische veiligheid'

De stationering van Russische troepen aan de grens met Oekraïne is puur bedoeld voor de eigen veiligheid en de strijdkrachten hebben geen invloed op de situatie in Oost-Oekraïne. Dat heeft een woordvoerder van de Russische president Poetin gezegd. Eerder vandaag dreigde de VS met nieuwe sancties tegen Rusland.

De pro-Russische afscheidsbeweging in Donetsk gaf vanmiddag een persconferentie. De rebellen zijn niet van plan zich terug te trekken.

'Sommige strijdkrachten bevinden zich permanent aan de Oekraïense grens en anderen als versterking vanwege wat er in Oekraïne zelf gebeurt', vertelde de Russische woordvoerder aan persbureau Interfax. Volgens hem heeft er een gewapende coup plaatsgevonden in het ex-Sovjetland en zou elk land in zo'n geval voorzorgsmaatregelen nemen. 'Het is absoluut niet zo dat troepen invloed hebben uitgeoefend op de gebeurtenissen in het oosten van Oekraïne.'

De Verenigde Staten hebben Rusland gewaarschuwd voor nieuwe en strengere sancties. Als Moskou zich niet aan de gisteren gemaakte afspraken over Oekraïne houdt of Russische troepen naar het oosten van Oekraïne stuurt, volgen er maatregelen. Volgens het Kremlin behandelen de Amerikanen Rusland op deze manier als een 'stoute schooljongen'.

Westen verdenkt Rusland van onlusten in Oekraïne
De VS en de EU hebben Rusland herhaaldelijk gevraagd de strijdkrachten terug te trekken. De door het Westen gesteunde regering in Kiev beschuldigt Moskou van dreigen en het stimuleren van pro-Russische betogers in Oost-Oekraïne.

'Deze consequenties en sancties zouden zeer belangrijke onderdelen van de Russische economie kunnen raken', zo lichtte de nationale veiligheidsadviseur Susan Rice toe. Eerder bevroor Washington al tegoeden van functionarissen die betrokken zijn bij de inmenging op de Krim. Ook mogen zij de VS niet meer in.

Rice zei dat Washington zeer nauwlettend in de gaten houdt of Rusland zijn verplichtingen wel nakomt. Het land moet zijn invloed inzetten om ervoor te zorgen dat pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne zich ontwapenen en de openbare gebouwen die zij hebben bezet, verlaten.

'Zulke taal is onacceptabel'
De Amerikaanse retoriek is als beledigend ontvangen in Rusland. 'Het is onwaarschijnlijk dat dergelijke uitspraken de dialoog zullen helpen', zei de woordvoerder van Poetin. 'Je kunt Rusland niet behandelen als een stout schooljongetje dat een kruisje op zijn papier moet hebben staan om aan te tonen dat hij zijn huiswerk heeft gedaan', zei hij in een interview met Russia's First Channel. 'Zulke taal is onacceptabel.'

Deze consequenties en sancties zouden zeer belangrijke onderdelen van de Russische economie kunnen raken
Amerikaanse veiligheidsadviseur Susan Rice