De favoriete aandelen van Corne Aben

Corne Aben© rr

Corne Aben heeft vijf namen gekozen uit het Optimix Europe fund, waarvan hij sinds midden 2011 de fondsmanager is. Het fonds is een geconcentreerde portefeuille gericht op waarde binnen Europa.

Corne Aben

1. Stock Spirits Group

Stock Spirits Group is een wodka producent met activiteiten in vooral Polen en Tsjechie. Het bedrijf is in oktober 2013 naar de beurs gekomen en recent heeft een private equity partij het laatste belang verkocht waardoor de freefloat nu is toegenomen en de overhang weg is. Het aandeel handelt op een grote discount versus de sector en heeft een hogere verwachte winstgroei. Daarnaast is er nog een M&A kant aan het verhaal. Het bedrijf is actief op zoek naar aanvullende acquisities tegen aantrekkelijke waarderingen. Indien het bedrijf in staat is om hun Oost-Europese voetprint te vergroten dan wordt het bedrijf zelf een interessante overname kandidaat voor globale drankbedrijven zoals Diageo en Pernod.

2. Telecity

Sinds kort hebben we een positie genomen in het interessante groeisegment van de datacentres. Dit hebben we gedaan door Telecity te kopen. Na kwartalen van tegenvallende groei en capex is het aandeel hard gecorrigeerd en daarmee is de waardering nu aantrekkelijk geworden. De industrie groeit nog steeds hard vanwege de alsmaar groeiende behoefte om data op te slaan en de trend van outsourcing. Wij verwachten 10% omzetgroei en een nog iets hogere winstgroei. Het bedrijf is momenteel ook op zoek naar een nieuwe CFO. We verwachten dat er meer focus zal komen te liggen op rendement op geïnvesteerd vermogen en het teruggeven van geld aan aandeelhouders en minder op capex zoals voorheen het geval was. Dit zal zeker positief ontvangen worden door de markt.

3. SAF-Holland

SAF-Holland maakt componenten voor trailers en vrachtwagen en opereert in 3 divisies. Trailer Systems, Powered Vehicle systems en Aftermarket. De eerste divisie is met 57% van de omzet de grootste en hier is de onderneming hard bezig om de marges te verhogen door een combinatie van het verlagen van kosten en het introduceren van nieuwe producten. De operationele marge lag in 2012 op 2.5% en gaat naar 5-6% in 2015 als de plannen gerealiseerd worden. Hoewel het bedrijf 52% van de omzet uit Europa haalt is het bedrijf bijna geheel afhankelijk van de ontwikkelingen in de US truck market. En deze markt zien we nu juist aantrekken! Wij denken dat de winst in 2015 25% hoger kan zijn dan de markt nu daarmee handelt het aandeel op 8.5x de winst van 2015.

4. Getinge

De Zweedse onderneming Getinge richt zich op de wereldwijde verkoop van medische systemen. De onderneming heeft de laatste tijd slecht gecommuniceerd met aandeelhouders hetgeen er voor gezorgd heeft dat het sentiment verslechterd is. Na recente gesprekken met het management denken wij dat het mogelijk is de marges verder te verhogen. Details van hoe ze dit willen gaan realiseren zullen tijdens de capital markets day (mei) bekend worden gemaakt. Momenteel gaan analisten hier nog niet van uit in hun verwachtingen. Voor 2015 verwachten wij betere winstgroei dan de markt en de koers/winst verhouding is op dit moment al laag op 13x.

5. Espirito Santo Saude (ES Saude)

ES Saude is een Portugese ziekenhuisonderneming die sinds februari van de dit jaar een beursnotering heeft. Het aantrekkelijke aan dit aandeel is de vrije kasstroom. Met een percentage van 10% in een stabiele sector is dit erg aantrekkelijk. Wij verwachten dat de vrije kasstroom zelfs hoger zal zijn dan de markt nu denkt. Het verschil zit hem in de benodigde “maintenance capex”. Gemiddeld genomen in Europa is het zo dat er ongeveer 5% van de omzet uitgegeven wordt aan het onderhouden van bestaande ziekenhuizen om deze in goede staat te houden en dit is ook waar analisten vanuit gaan voor ES Saude. Na discussie met het management verwachten wij dat dit de komende jaren een stuk lager kan zijn namelijk 2% hetgeen zal zorgen voor een hogere vrije kasstroom een aandelenwaardering.

Corne Aben is fondsmanager bij Optimix, een onafhankelijke vermogensbeheerder die met een gespecialiseerd beleggingsteam op dit moment ongeveer 1,7 miljard euro beheert voor vermogende particulieren, instellingen en pensioenfondsen. Optimix richt zich op liquide beleggingscategorieën zoals obligaties, aandelen, valuta's, grondstoffen en (liquide) alternatieve beleggingen.