Direct naar artikelinhoud
Electrabeldeal

"Dit is belangrijk voor onze bevoorradingszekerheid"

Charles Michel (archiefbeeld).Beeld PHOTO_NEWS

De regering-Michel heeft tijdens een persconferentie meer uitleg gegeven over het akkoord waarbij Doel 1 en 2 langer opengehouden zullen worden. De premier maakt gewag van een "evenwichtig akkoord". Electrabel investeert om de kerncentrales 10 jaar langer open te houden, in ruil krijgt het belastingvermindering.

Het akkoord slaat voor Michel niet alleen op louter de levensduurverlenging van twee nucleaire centrales. Het gaat om een algemene strategie rond energie, milieu, werkgelegenheid en investeringen.

Met het akkoord wil de regering twee uitdagingen verenigen, zegt Charles Michel. "Enerzijds zijn we vastberaden om een oplossing te vinden voor de bevoorradingszekerheid van het land, die cruciaal is voor de attractiviteit van het land voor investeerders: we moeten een waarborg geven wat energie betreft." Premier Michel wees tijdens de persconferentie op de rechtstreekse gevolgen voor de tewerkstelling. "Dat is de beste garantie voor onze sociale zekerheid."

Tegelijkertijd wil de regering de "energietransitie versnellen". "Er is ook een versterking in verschillende investeringen: in energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, opleiding en tewerkstelling", meldde Charles Michel.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) wees op de betrouwbaarheid van beide centrales, die dit jaar veertig jaar oud zijn. Sinds de eerste ingebruikname ligt de beschikbaarheidsgraad op 91 procent, weet Marghem. Samen zijn de twee kerncentrales goed voor 866 MW. Marghem merkte op dat de invoercapaciteit vanuit Nederland de komende jaren afneemt: van 3.500 MW nu naar 2.200 MW in 2017. Bovendien leiden aangekondigde sluitingen of tijdelijke stopzettingen in 2016 tot een vermindering van de productiecapaciteit met 1.738 MW.

'We zijn vastberaden om een oplossing te vinden voor de bevoorradingszekerheid van het land'
Charles Michel

Transparantie

Michel beloofde ook transparantie. De regering zal de conventie ter beschikking stellen van het parlement, "wat volledig logisch is". De uitvoering van het akkoord zal volgen op de goedkeuring van een wet, die de bepalingen uit de conventie in wetteksten vertaalt. Intussen worden de juridische geschillen tussen Electrabel en de overheid bevroren.

De CEO van Engie (voorheen GDF Suez), Gérard Mestrallet, bedankte tijdens de persconferentie de regering voor de "constructieve manier" waarop de onderhandelingen werden gevoerd. "Wij hopen nu een bladzijde om te slaan", zei hij.

Energietransitiefonds

Electrabel betaalt de komende tien jaar 20 miljoen euro per jaar voor het langer openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2. Voor de vier kerncentrales waarvan de levensduur niet werd verlengd (Doel 3 en 4 en Tihange 2 en 3) bedraagt de nucleaire bijdrage volgend jaar 130 miljoen euro. De drie daaropvolgende jaren kan de regering op minstens 150 miljoen euro per jaar aan nucleaire rente rekenen. In 2013 was dat nog 422 miljoen euro. Electrabel wou in ruil voor de investeringen die het moet doen in de kerncentrales Doel 1 en 2 een korting op de nucleaire rente. Voor de periode vanaf 2020 werd er nog geen bedrag vastgelegd.

De nucleaire rente wordt vastgelegd via een variabele formule, zo legde minister Marghem uit. De overheid kan aanspraak maken op 34 procent van de winst ofwel een verzekerd minimaal bedrag van 150 miljoen euro per jaar. Het hoogste bedrag wordt in rekening gebracht.

Voor de jaren 2020 tot 2026 geldt dezelfde logica, met een minimumbedrag dat wordt vastgelegd in 2020, 2023 en 2026. De driejaarlijkse herziening van de kosten en het minimale bedrag zal plaatsvinden na een analyse door de federale energiewaakhond CREG.

De top van de federale regering, Engie-topman Gérard Mestrallet en Electrabel-ceo waren dinsdagochtend naar de Wetstraat 16 afgezakt om meer tekst en uitleg te geven bij het akkoord dat de regering en de energiebedrijven maandag sloten over de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 tot 2025. De 20 miljoen euro per jaar die daar tegenover staat, wordt gestort in een energietransitiefonds, dat onder meer onderzoek naar hernieuwbare energie zal financieren.

Investeringen

Mestrallet onderstreepte dat Engie, goed voor 18.000 jobs in België, respectievelijk 600 en 700 miljoen euro investeert in Tihange 1 (waarvan de levensduur door de vorige regering werd verlengd) en Doel 1 en 2, maar dat er bovendien de komende tien jaar voor 4,3 miljard euro aan investeringen in ons land op de plank liggen, waarvan het grootste deel zich niet in de nucleaire sector situeert. Engie wil zich ontpoppen tot de leider in de energietransitie in België.

Premier Charles Michel benadrukte in dat verband de nood aan juridische zekerheid voor ondernemingen die in ons land willen investeren en voor "een belangrijke speler in ons land". Ook de bevoorradingszekerheid helpt de aantrekkelijkheid van ons land te verhogen, liet Michel verstaan. De eerste minister gaf nog aan dat de conventie tussen de regering en de energiereus ter beschikking zal staan van het parlement.

Energieminister Marie Christine Marghem (MR) legde uit dat de conventie pas effectief in werking zal treden na de goedkeuring en inwerkingtreding van een wet die het akkoord uitvoert.

Hoewel het om een belangrijke stap gaat, is de conventie niet de laatste etappe. Michel blikte vooruit naar het energiepact dat de federale regering met de gewesten wil overeenkomen om een goede energiemix voor de toekomst voor te bereiden.