Direct naar artikelinhoud
Interview

Tom Dehaene: "De provincie heeft niets tegen de gemeenten"

Gedeputeerde Tom Dehaene.Beeld rv

De provincie Vlaams-Brabant lijkt op ramkoers te liggen met de gemeenten. In enkele advertenties benadrukt de provincie de mogelijkheid om gemeentelijke beslissingen over bouwvergunningen aan te vechten. "Geef je bouwplannen een tweede kans", luidt een van de titels.

Dat de provincie hiermee de gemeenten viseert, ontkent gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) in alle toonaarden. In de advertenties wordt van naaldje tot draadje uitgelegd hoe je als burger precies beroep kunt aantekenen tegen een gemeentelijke beslissing over je eigen bouwvergunning, of die van je buurman.

Met permissie: dit lijkt een bijzonder vreemde campagne.
Dehaene: "Wij adverteren het hele jaar door. Omdat de provincie Vlaams-Brabant dit jaar 20 jaar bestaat, lijkt dat ons een goede aanleiding om in de verf te zetten waar de provincie mee bezig is, en wat ze de afgelopen jaren al verwezenlijkt heeft. Ook zaken die minder onder de aandacht komen."

Met deze advertenties lijkt de provincie burgers aan te moedigen om tegen de gemeenten te procederen.
"Dat is absoluut niet het geval. Het is de plicht van de overheid om te informeren over de beroepsmogelijkheid. Dat is al zo sinds 1962. Dat beroep is destijds bewust bij de provincies gelegd, omdat die dicht bij het gemeentelijke niveau staan. Het is belangrijk dat iedereen weet dat die beroepsmogelijkheid er is, en niet enkel de grote projectontwikkelaars."

Volgens Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (sp.a) wekt de provincie op deze manier de schijn van vriendjespolitiek en dienstbetoon.
"Ik vind dat een zeer ongelukkige uitspraak. Totaal ongepast. Ze getuigt van weinig respect voor het professionalisme van onze diensten. Maar kijk: zij die een stok zoeken om te slaan, vinden die snel. Wij hebben niets tegen de gemeenten. Wij behandelen die beroepen zeer plichtsbewust. Bij elk dossier herbeginnen wij van nul. In twee derde van de gevallen komen wij trouwens tot dezelfde conclusie als de gemeente."

'De provincies zullen minder zaken mogen doen, en dat vind ik jammer'
Tom Dehaene

Willen jullie met dit soort advertenties het belang van de provincies aanstippen, nu de toekomst van dat provinciale niveau onzeker is?
"Totaal niet. De provincies zullen minder zaken mogen doen, en dat vind ik jammer. Maar er zijn nog steeds een aantal zaken die we wel mogen doen, zoals fietssnelwegen aanleggen op het grondgebied van meerdere gemeenten, of het creëren van bufferbekkens in gemeente A om overstromingen in gemeente B te vermijden. En ook de beroepsmogelijkheid bij bouwvergunningen valt daar dus onder."