Breuk voor Vuelta-held Stuyven: 'Op WK hoef ik niet meer rekenen'

© t

Ritwinnaar Jasper Stuyven komt zondag niet meer van start in de Vuelta. De renner van Trek kwam in de achtste etappe ook ten val tijdens de massale valpartij en klaagde achteraf van pijn in de pols. Nu blijkt dat de jonge renner een gebroken handwortelbeentje heeft, hij komt dan ook morgen niet meer van start. 'Een operatie is sowieso noodzakelijk.'

jtp, jcs

Wielrennen op Sportwereld.be

Stuyven kwam samen met Kris Boeckmans ten val op 50 km van de streep, maar kon gelukkig verder rijden. Ploegmaat Markel Irizar postte dan ook een foto op Twitter en feliciteerde Stuyven met zijn eerste profzege - en de manier waarop natuurlijk!

Tot dusver was 2015 nog niet echt een succesvol jaar voor de Leuvenaar. In maart kwam hij in de Strade Bianche zwaar ten val, bezeerde hij de linkerelleboog en was zijn voorjaar gehypothekeerd. Stuyven miste ook door een infectie de selectie voor de Tour en het Belgische kampioenschap. ‘Ik voelde dat ik een stap had gezet maar door pech heb ik me nooit kunnen tonen. Eigenlijk ken ik nu weer pech maar ik wil vooral genieten van mijn eerste profzege. En het is dan ook nog in de WorldTour. Een operatie is sowieso noodzakelijk. Op een eventueel WK hoef ik denk ik niet meer te rekenen. Ik wil niet zoals in maart misschien te vroeg herbeginnen. Ik ben vooral tevreden dat ik nog kon winnen dit seizoen want dat was echt een doel.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jasper Stuyven sprint naar de zege in Murcia, Chaves behoudt rode trui

De Belg Jasper Stuyven (Trek) heeft de achtste etappe in deze Vuelta op zijn naam geschreven. Hij sprintte in Murcia het snelste van een uitgedund peloton. Voor Stuyven is het zijn eerste profzege, in zijn tweede Vuelta. Rode trui Chaves (Orica-GreenEdge)kwam ten val, maar behoudt zijn rode trui.

Wielrennen op Sportwereld.be

Het ritprofiel van deze achtste etappe had iets van een omgekeerde etappe. De renners mochten eerst 110 km dalen richting Murcia, en kregen in het slot tweemaal de beklimming van de Cresta del Gallo, een berg van derde categorie. Zes renners kleurden de etappe met een vroege vlucht, met daarbij drie Belgen: Keisse (Etixx-Quick Step), Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo) en Jasper De Buyst (Lotto-Soudal). Hun maximale voorsprong ging nooit boven de vijf minuten, ze werden uiteindelijk op 40km van de streep ingerekend.

Op dat moment was er slecht nieuws te rapen in het peloton, want na een grote valpartij gingen onder meer Van Garderen, Frank Schleck, Daniel Martin, Nacer Bouhanni en Kris Boeckmans onderuit. Die laatste was er erg aan toe en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Lotto-Soudal liet echter weten via Twitter dat de toestand van de renner stabiel is. Nacer Bouhanni kroop nog terug op de fiets, maar gaf er even later de brui aan. Ook Tejay van Garderen (BMC) gaf op, voor de Amerikaan is het een rampjaar na eerder ook een opgave in de Tour de France.

Sagan valt op slecht moment

Rode trui Chaves deelde ook in de klappen. Hij moest volop in de achtervolging net voor aanvang van de eerste beklimming van de dag, maar kwam net op tijd aansluiten. Madrazo en Howes probeerden de eerste beklimming van de Cresta del Gallo te gebruiken als springplank, maar de onfortuinlijke Howes ging onderuit in de afdaling en even later werd ook Madrazo weer ingerekend.

De tweede beklimming van de Cresta del Gallo bracht meer succes voor de vluchters. Terpstra opende de debatten, maar het waren de absolute favorieten die zich konden losrukken in de afdaling. Goncalves (Caja Rural), Losada (Katyusha) en Elissonde (FDJ) versnelden op een tien kilometer van de streep. Sagan rook zijn kans voor ritwinst en ging in de achtervolging, maar kwam ten val op een bijzonder slecht moment, mogelijk door een onoplettende motorrijder.

Door sterk beulwerk van Lotto-Soudal raakten de drie echter nooit uit de klauwen van het peloton, hun dag zat er dan ook op met nog 3 kilometer te gaan. Adam Hansen (Lotto-Soudal) maakte goed gebruik van het werk van zijn ploegmaats, en stoomde ervandoor op twee kilometer van de streep. Ook hij bleef niet voorop, waardoor we een spurt kregen in de straten van Murcia. Jasper Stuyven kwam van ver op rechts, maar sprintte iedereen uit het wiel naar de overwinning!

Rituitslag:

1. Jasper Stuyven (Trek)2. Pello Bilbao (Caja Rural)3. Kévin Reza (FDJ)4. Giovanni Visconti (Movistar)5. Kristian Sbaragli (Team MTN)6. Tosh Van der Sande (Lotto)7. Julien Simon (Cofidis)8. Pieter Serry (Etixx - Quick-Step)9. José Joaquín Rojas (Movistar)10. Nicolas Roche (Team Sky)

Stuyven: ‘Bezeerde nochtans pols in valpartij’

© afp

Jasper Stuyven was de Belgische held van de dag in de Vuelta. De jonkie van Trek toonde zich bij de aankomst in Murcia de snelste in de sprint in de achtste etappe van de Ronde van Spanje. Al ging dat niet van een leien dakje, onthulde hij achteraf.

Stuyven: ‘Denk dat ik mijn plaats verdien in WK-selectie’

© Photo News

Jasper Stuyven heeft na een jaar vol pech, eindelijk mogen juichen. De renner van Trek pakte in de achtste etappe zijn eerste zege in de Vuelta in de sprint. ‘Na zo veel pech het voorbije jaar, is het fijn om hier eindelijk komaf mee te mogen maken met zo’n zege, dan nog in de WorldTour.’

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen