© VTM

Ook in nieuwe reeks ‘Het Lichaam van Coppens’ is het Mathias die de klappen krijgt

Een bowlingbal op je tanden krijgen is geen lachertje. Dat weet Mathias Coppens sinds zondag als geen ander, na een misgelopen test voor Het Lichaam van Coppens. “Hopelijk stelt de tandarts geen blijvende schade aan mijn gebit vast”, sakkert hij. Staf Coppens troost zijn broer. “Het had nog veel erger kunnen zijn.”

Tom Vets

Wegens dermate groot succes hebben Staf (35) en Mathias (38) Coppens een vierde seizoen van Het Lichaam van Coppens gemaakt. Terwijl de eerste aflevering pas over anderhalve week op tv komt, staat nu al vast dat de heren alweer niet ongeschonden uit de strijd komen. Een item waarbij ze een bowlingbal laten vallen die uiteindelijk de grond niet zou raken – meer details over de test willen ze niet kwijt – is pijnlijk geëindigd.

“We hadden het nochtans zo goed getest op voorhand, maar om onduidelijke redenen liep het zondagavond tijdens de repetitie vlak voor de tv-opname keihard mis”, vertelt Staf. “Mathias lag op de grond, de bal zou vlak boven hem stoppen. Niet dus. Hij kreeg hem vol in het gezicht.”

Mathias verbijt de pijn. “Mijn tanden zijn door m’n lip gegaan. Ze zijn onmiddellijk met mij naar het ziekenhuis gereden, waar de dokters me hebben moeten naaien. Het is binnen in mijn mond geen aangenaam zicht.” En ook zijn tanden blijven ontzettend pijn doen. “Ik moet nog naar de tandarts om te zien of er daadwerkelijk letsel is, of die pijn vanzelf zal verdwijnen. Als ik praat, doet het alleszins geen deugd.”

© Het Lichaam Van Coppens

Opnames afgelast

Het ongeval zorgde zondag voor de nodige paniek. “Natuurlijk bloedde dat fel”, zegt Staf. “Het probleem was ook dat het publiek aan het toestromen was in de studio, omdat we twee afleveringen gingen inblikken. We zagen al snel in dat het onmogelijk was voor Mathias om zo nog uren voor de camera te staan. Ik ben me gaan verontschuldigen bij de mensen, maar ze reageerden begripvol.”

Na vier reeksen mag Mathias zich echt wel de pechvogel van het duo noemen. “Nagenoeg elk jaar was hij het slachtoffer van de stunts die fout zijn gelopen”, zegt Staf, die het interview in z’n eentje afwerkt om Mathias’ pijnlijke mond te sparen. “Ik moet een bijzonder goede beschermengel hebben. Het enige wat ik me kan herinneren, is een stevige blauwe plek die ik opliep toen we een looping- glijbaan hadden gebouwd.”

Hele rist blessures

Bij Mathias is het lijstje blessures veel uitgebreider. “Vorige week was er een opname waarbij hij zo hard is neergekomen dat hij een zwarte vlek had op zijn achterwerk. En vorig jaar is hij met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis toen hij met enkele bionische benen (een soort stelten, red.) was gevallen op de looppiste. Een stuk kraakbeen schoot los en zijn rechterschouder was verschoven. Ik snap echt niet waarom hij zoveel pech heeft.”

Toch is Staf vroeger ook niet gespaard gebleven. “Als kind heb ik eens een boemerang in mijn gezicht gekregen. Mijn tanden waren eruit.” Maar dat weerhield de kleine Staf en Mathias er niet van om het gevaar op te zoeken. “Ik weet nog hoe Mathias als kind met een step keihard op een vangrail is gebotst. En in de tuin hadden we een schommel waarmee we enorm hoog konden gaan. Bart De Pauw is daar nog van afgevallen, en hij liep daarbij een whiplash op.”

© Het Lichaam Van Coppens

Met bang hartje naar de set

Met een waslijst blessures vraagt een mens zich af of de opnames van Het Lichaam van Coppens nog leuk zijn. “Tijdens brainstormsessies zijn we altijd verrukt, maar de ochtend van de opname rijden we met een bang hartje naar de set”, zegt Staf. “Zeker als ze zijn komen vragen of het nodig is om een ambulance of de brandweer op te roepen. (lacht) Ook thuis heeft mijn vrouw liever niet dat ik vertel wat ik ga doen. Anders loopt ze de hele dag ongerust rond. Mijn kinderen zijn dan weer razend enthousiast als ze papa die stunts zien doen.”

Ook in deze reeks is het een constante: bij het minste gevaar schreeuwen Staf en Mathias de boel bij elkaar. “Wij zijn geen Tom Waes die alles durft. Ik heb snel schrik als het iets met hoogte is, Mathias is bang van dieren. En als hij begint te roepen, dan ik ook.” (lacht) Zijn de broers goed verzekerd? “Ik denk het wel. Ik weet dat we daarvoor ooit eens naar VTM hebben gebeld. Maar ik weet ook dat de verzekering niet staat te springen om eender welke stunt te dekken.”

Vliegen als een vogel

In een van de meest adembenemende filmpjes maken de broers helium-zeppelins, waarmee ze zich als een vogel door de lucht bewegen. “Heel wat mensen willen blijkbaar eens kunnen vliegen. Voor die opname hebben we onze derde broer Maarten (die piloot is, red.) ingeschakeld om mee te helpen bouwen aan die zeppelins.”

Moet het elk jaar straffer en gevaarlijker? “Nee, we willen geen kopie worden van het beruchte Jackass op MTV, waarin onverantwoorde waaghalzerij te zien was”, zegt Staf. “We willen in elk item enige relevantie. Zo is er een filmpje dat we maakten op vraag van professor Tytgat. Hij ontwikkelde een zalfje dat de pijn zou wegnemen als je een beet krijgt van de kleine pieterman, een vis met een gevaarlijke stekel. Ook zulke dingen testen we. Natuurlijk is er een evolutie. In het eerste seizoen waren het vooral testen op ons lichaam, terwijl we nu ook dromen van onszelf en van kijkers realiseren.”

INFO

Het Lichaam van Coppens, vanaf donderdag 3/11 op VTM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER