© Jan Auman

“Inbrekers hebben vrij spel door gedoofde lichten”

Het protest tegen het doven van de openbare verlichting in Schilde en ’s-Gravenwezel neemt toe. In de meeste straten is het sinds kort pikdonker na 23u. Open Vld eist een snelle evaluatie van het lichtdoofplan. Milieuschepen Anke Fierens (CD&V) wil dit pas doen in de lente.

Jan Auman

Op een aantal verbindingswegen wordt de verlichting niet volledig uitgeschakeld, maar wel gedimd door maar de helft van de aanwezige straatlantaarns uit te zetten. Hoofdbanen zoals de Turnhoutsebaan en Kerkstraat, alle kruispunten en gevaarlijke bochten, blijven wel de hele nacht verlicht. Dat alle villabuurten maar ook minder afgelegen wijken nu in duisternis gehuld zijn, is een gevolg van het klimaatactieplan dat de gemeenteraad goedkeurde om de uitstoot van broeikasgassen met minstens 20% te verminderen. Dat er ook bespaard wordt, is meegenomen.

In de Moerstraat in ’s-Gravenwezel kan Ilse Dom er niet mee lachen. “Hier staan vier lantaarns. Alleen die in de bocht laten ze branden. Maar wie met de fiets heel vroeg of laat op pad moet, zoals mijn achttienjarige dochter Cléia binnenkort, loopt groot gevaar. Inbrekers hebben vrij spel en kunnen ongemerkt over haagjes springen. Je ziet hier echt geen steek. Moeten die drie lampen nu per se uit?”

Ook Open Vld is niet te spreken over operatieduisternis. “De investering in ledverlichting is een goede zaak, maar het doofplan is dat niet”, aldus liberaal Olivier Verhulst. “Voor onze fractie primeert veiligheid op de beoogde besparingen.”

“Slechts 33 klachten”

Schepen van Milieu Anke Fierens (CD&V) relativeert de klachten. “Welgeteld 33 zijn er tot dusver binnengekomen. Dat aantal is niet van die aard om aan de alarmbel te trekken. Er zijn trouwens ook veel mensen die het veel beter vinden zo en onze milieuvriendelijke aanpak toejuichen. We gaan zoals voorzien evalueren in de lente van 2017. In de omliggende gemeentes hebben ze trouwens nog veel meer lichten uitgedraaid.”

Burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) bestrijdt de bewering alsof er meer inbraken zouden zijn. “De cijfers bewijzen zelfs het tegendeel”, citeert hij uit recente politierapporten. Nochtans weet oud-burgemeester Yolande Avontroodt (Open Vld) dan weer te zeggen dat er in deelgemeente ’s-Gravenwezel momenteel een plaag woedt van auto-inbraken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER