"Luchtvaart onder druk door rampzalig onderzoek"

Piloot Geert Vertongen heeft bedenkingen bij de maatregel om ten allen tijde twee personen in de cockpit van een vliegtuig te zetten, meer bepaald als een van de twee piloten de cockpit verlaat. Tal van luchtvaartmaatschappijen hebben dat beslist na de ramp met de Airbus van Germanwings, eerder deze week.

"Maatschappijen worden onder enorme druk gezet om maatregelen te gaan aankondigen", zegt Vertongen in "De zevende dag". Hij stelt zich vragen over het feit dat mogelijk een steward die niet aan dezelfde screening als een piloot is onderworpen, dan de plaats van zo'n piloot inneemt. "Gaat dat alles veiliger maken?"

"Luchtvaartmaatschappijen worden onder druk gezet door een rampzalig onderzoek en een rampzalige communicatie", vindt Vertongen. Hij sluit zich aan bij de kritiek van IFALPA, de internationale vereniging van lijnpiloten. "Er wordt heel hard gezondigd tegen de principes die luchtvaart zo veilig maken", vindt hij. "Een essentieel onderdeel van die veiligheid zijn de aanbevelingen die experts doen naar aanleiding van een onderzoek van een crash. Die kan je pas doen als je over alle gegevens beschikt."

Vertongen stoort zich eraan dat het onderzoek wordt doorkruist door het gerecht. "Die hebben een ander doel. Die moeten verantwoordelijkheden aanduiden. Het hoofddoel van de experts is om tot een eindrapport te komen met conclusies en aanbevelingen om de luchtvaart in de toekomst veiliger te maken." Terloops wijst hij erop dat de FBI er zich in de Verenigde Staten ook voor hoedt om het onderzoek van de National Transportation Safety Board (NTSB) te doorkruisen. Net dát is deze week gebeurd na de ramp in Zuid-Frankrijk. "Dit is verschrikkelijk", vindt Vertongen.

Meest gelezen