Tienduizenden mensen stappen in Tunis op tegen terreur

In Tunis, de hoofdstad van Tunesië, hebben tienduizenden mensen deelgenomen aan een mars tegen terreur. De optocht herdacht ook de slachtoffers van de aanslag op het Bardomuseum. Verschillende wereldleiders namen deel aan de mars om steun te betuigen aan de fragiele democratie in Tunesië.

Veel betogers zwaaiden met Tunesische vlaggen. "Vrij Tunesië", "Weg met het terrorisme", "Wij zijn sterker dan jullie", werd er gescandeerd. Precieze cijfers zijn nog niet meegedeeld, maar de betogers waren met enkele tienduizenden.

"Het Tunesische volk heeft laten zien dat het niet zwicht voor terreur. Dank aan jullie allemaal en aan het Tunesische volk zeg ik: Vooruit! Je staat niet alleen", sprak de 88-jarige president Essebsi, die had opgeroepen tot de vredesmars.

Wereldleiders steunen Tunesische regering

Hij kreeg ook de steun van een schare wereldleiders die voor de manifestatie naar Tunis waren afgereisd. Rond 13 uur sloten zij zich aan bij de optocht die een uur voordien was gestart.

De Franse president François Hollande, de Italiaanse premier Matteo Renzi. president Bronislaw Komorowski van Polen en de Palestijnse president Mahmoud Abbas stapten mee op. Ook Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk en buitenlandverantwoordelijke Federica Mogherini waren aanwezig.

België werd vertegenwoordigd door minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Met zijn aanwezigheid wil hij de strijd voor democratische waarden steunen. "Nu er zich in Tunesië een democratisch regime installeert, is het belangrijk om hier re zijn", zegt hij. "Iedereen die de democratie iets in de weg wil leggen, moet resoluut worden bestreden."

Ook hij legde een krans neer bij een gedenksteen die tijdens de mars werd ingehuldigd voor de slachtoffers van de aanslag op het Bardomuseum. Bij de aanslag van bijna twee weken geleden kwamen 22 mensen om, onder wie een vrouw uit Antwerpen.

Meest gelezen