© Jan Van der Perre

“Ik beleefde een superkindertijd in de Kempen”

Frank Mercelis (40) is een van de vele Kempenzonen die in Antwerpen bleven plakken na de studententijd. Toch is de liefde voor zijn geboortestreek bij de muzikant en acteur nog groot. “Mijn hart ligt nu in Antwerpen. Maar de heimwee naar de natuur en naar het groen is soms heel groot.”

Frank beleefde zijn jonge jaren in de Pijlstraat in Retie, haast in de schaduw van het imposante kasteel du Four. “Alles wat mag en niet mag, deed ik daar. De eerste kussen met meisjes, stiekem sigaretten roken… Maar ook ravotten en kampen bouwen op ‘den berg’. Het was één grote speeltuin. Tijdens mijn kindertijd woonde er niemand, het was gewoon een openbaar park. En dat kasteel was als buitenverblijf van een baron uit de vorige eeuw natuurlijk indrukwekkend. Ik had daar als kind de meest wilde fantasieën over. Want zou er in dat bovenkamertje geen vampier kunnen wonen?”, lacht hij.

“Het park is in die tijd aangelegd door een gereputeerde landschapsarchitect. Er zijn verschillende hoogtes, grachten en vijvers. Het was bijzonder om daar te kunnen spelen. En dan nog in onze achtertuin. Het was een superkindertijd. Eigenlijk, die natuur, zo’n oase van groen, dat begin ik nu wel te missen. Natuurlijk is het moeilijk om zo’n plek in het Vlaanderen van vandaag nog te kunnen vinden. Daarom is het spijtig dat kasteel du Four nu privébezit is geworden. Het park is er nog wel, maar tegelijk niet meer. Wat ik dus erg jammer vind.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER