Prijs InBev-Baillet Latour 2014 voor Leuvense gynaecoloog Dirk Timmerman

Koningin Mathilde heeft vandaag de prijzen van het Fonds Inbev-Baillet Latour voor Gezondheid en Onderzoek uitgereikt aan de vier laureaten. In de categorie Klinisch onderzoek is aan Nederlandstalige kant professor Dirk Timmerman (KU Leuven) bekroond, en aan Franstalige kant de professoren Edouard Louis (ULG) en Denis Franchimont (ULB). Zij krijgen een bedrag van 75.000 euro. De prijs voor Gezondheid, goed voor 250.000 euro en daarmee de belangrijkste wetenschapsprijs in België, was voor de Amerikaanse professor Harry C. Dietz.

Timmerman werd gelauwerd voor zijn multicentrisch onderzoek van computermodellen voor de diagnose van ovariumtumoren. "Het bekroonde werk omvat klinisch wetenschappelijk onderzoek waarbij medische problemen bij patiënten gedefinieerd en gekwantificeerd worden om daaruit betrouwbare diagnostische modellen te deduceren, die de patiëntenzorg verbeteren en die bovendien reeds een aantal internationale klinische richtlijnen fundamenteel gewijzigd hebben", klinkt het in het persbericht.

De jury selecteerde aan Franstalige kant Franchimont en Louis, voor hun onderzoek naar de pathogenie en het natuurlijke verloop van de inflattoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ze hebben onder meer bijgedragen aan de identificatie van de gevoeligheidsgenen voor deze ziekten en de identificatie van nieuwe potentiële therapeutische doelstellingen.

De prijzen voor Onderzoek zijn bestemd voor onderzoekers jonger dan 50, en zijn er voor onderzoekswerk van artsen die verbonden zijn aan een Belgische universitaire instelling.

Dietz is als professor verbonden aan het instituut voor menselijke erfelijkheid aan de Johns Hopkins University School of Medicine (Baltimore, VS). Hij wordt bekroond voor zijn fundamentele bijdrage tot "onze kennis van de genetica, de ontstaansmechanismen en de medische behandeling van het Marfansyndroom en andere vaataandoeningen", aldus het persbericht.

Meest gelezen