Privégegevens van 2.000 rechts-populisten op het net gegooid

De privégegevens - van adressen tot gsmnummers - van 2.000 leden van de rechtspopulistische Alternative für Deutschland zijn op het internet gegooid. Die actie van een linkse site veroorzaakt grote beroering bij de partij.
AFP or licensors

In België zijn de ledenlijsten van politieke partijen een goedbewaard geheim, en in Duitsland is dat niet anders. Vandaar dat grote commotie is ontstaan nadat een linkse website 2.000 namen, telefoonnummers en adressen van leden van Alternative für Deutschland gepubliceerd heeft. 

De daders komen uit linkse hoek. Op hun site omschrijven ze zich als een "gedecentraliseerd en wereldwijd netwerk van sociale bewegingen". "Het platform moet die bewegingen de mogelijkheid bieden om, los van staatscontrole en kapitalistische inmenging, berichten, ervaringen, analyses, dromen en meningen te verspreiden."

Hoe die telefoonnummers daartoe bijdragen, is niet duidelijk, maar zeker is wel dat de partij bijzonder boos is over het lek. Partijchef Jörg Meuthen eist dat het gerecht optreedt. "Dit is geen spelletje." Hij zegt tegelijkertijd te hopen dat de regering vanaf nu even hard tegen links-radicalen als tegen rechts-radicalen optreedt.

De AfD, die in maart forse winst boekte bij regionale verkiezingen in Duitsland, congresseert dit weekend overigens in Stuttgart. Bij het begin van de bijeenkomst werd betoogd door linkse tegenstanders, gewapend met staven en houten latten. Er zijn 400 relschoppers opgepakt.

Meest gelezen