© foto Marc Van Hecke

Lobato zegeviert in Ronde van Wallonië, Meersman blijft leider

De Spanjaard Juan José Lobato (Movistar) heeft maandag de derde etappe in de Ronde van Wallonië (2.BC) op zijn naam geschreven. De gele leiderstrui blijft in handen van Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick Step).

De Spanjaard Juan José Lobato (25) heeft de derde rit in de Ronde van Wallonië (2.BC) gewonnen. De renner van Movistar klopte Gianni Meersman en Silvan Dillier in een sprint met een grote groep. Meersman blijft leider. Laurent Evrard (Wallonie-Bruxelles) werd achtste, Thomas Sprengers (Topsport Vlaanderen-Baloise) tiende.

De start, in de regen, werd gegeven in Somme-Leuze en bracht de 131 renners 7 hellingen en 174,1 km later naar Neufchâteau in de provincie Luxemburg. Drie renners kwamen niet meer aan de start: Romain Zingle, Anthony Geslin en Barry Markus.

Van bij het begin trokken heel wat renners in de aanval, maar het peloton liet niet betaaien en wachtte de eerste tussensprint af in Villers-sur-Lesse (na 21,4 km). Die tussensprint werd gewonnen door Lloyd Mondory, gevolgd door Jens Debusschere en Gianni Meersman.

Na zo'n 40 km slaagde een groepje van vier renners erin om voorop te blijven. Het ging om Christopher Juul Jensen, Sébastian Turgot, Ludwig De Winter en Antoine Demoitié. Hun voorsprong liep maximaal op tot 3:40.

In het peloton was het Omega Pharma-Quick Step dat de debatten controleerde. Met nog 68 km voor de boeg daalde de voorsprong van het viertal naar twee minuten. Het sein voor Jensen om alleen op pad te trekken. Turgot counterde nog gevat, Demoitié en De Winter moesten de rol lossen.

Vooraan kregen we dus twee leiders. In het peloton trokken Tim Wellens, Andrey Amador en Christophe Kern in de tegenaanval met nog 50 km te gaan. Zonder succes evenwel. Jensen liet zijn medevluchter 33 km voor de finish achter en trok alleen op zoek naar winst.

Op 22,6 km van de streep kwam alles weer samen. De sprintersploegen slaagden er niet in om de wedstrijd te controleren en de finale werd gekleurd door een spervuur van aanvallen. Ook Zdenek Stybar, ploegmaat van leider Meersman, toonde zich in het slot. Hij maakte op zo'n 5 km van de streep de sprong naar BMC-renner Kohler en liet de Zwitser meteen achter. In de slotkilometer werd hij evenwel bijgehaald.

In die slotfase was alle organisatie zoek en profiteerde Lobato, eerder al derde in de eerste rit, van de chaos. Hij won voor Meersman en Dillier. Meersman blijft leider in het klassement en telt 11 seconden voorsprong op Lobato. Zico Waeytens is derde en telt 15 seconden achterstand.

'Het was een ongelooflijke finish', aldus Lobato. 'Ik won inderdaad met enkele lengtes voorsprong, maar het was zeker niet gemakkelijk. Heel wat renners probeerden nog weg te geraken op het eind, maar ik slaagde erin om, dankzij mijn ploegmaats, kalm te blijven. Op het juiste moment zette ik mijn sprint aan.'

Voor Lobato is het dus eindelijk raak. 'Ik rijd een goed seizoen', verklaarde de Spanjaard. 'En sinds de Ronde van Oostenrijk (waar hij twee keer tweede werd, nvdr.) voelde ik dat ik sterker werd en dat ik in deze Ronde een goede prestatie kon neerzetten.'

Lobato staat nu tweede in het klassement, op 11 seconden van leider Meersman. 'Er resten ons nog twee zware etappes', zei hij. 'Ze zijn misschien wat te hoog gegrepen voor mij. Ik bekijk het dag per dag en het wordt afwachten hoe ik die klimmetjes verteer.'

De etappe van dinsdag brengt de renners van Herve naar Waremme. Daar zal vooral de Mur d'Amay, op 14 km van de finish, een beslissende rol spelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen