Ban Ki-moon: 'De toestand in Gaza is kritiek'

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, uit nogmaals zijn bezorgdheid over de situatie in Gaza. Hij eist een ‘humanitaire’ wapenstilstand tussen Hamas en Israël. Enkel zo kunnen de gesprekken tussen beide partners worden aangevat, zei hij maandag in New York. ‘De toestand is kritiek.’

jvt, llo

‘Met honderden Palestijnse doden in Gaza en verschrikkelijke verwoestingen in het gebied moeten beide partijen elke provocatie tegenover burgers vermijden’, zei Ban Ki-moon. Hij hamert op de nood tot dialoog tussen Israël en Palestina.

‘Dat is de enige te volgen weg, die de blijkbaar eindeloze spiraal van geweld en leed kan doorbreken. Dat moet leiden tot een einde van de blokkade van de Gazastrook en van bijna een halve eeuw bezetting.’

Zondag om middernacht kwam de VN-Veiligheidsraad nog in spoed bijeen en riep op tot een ‘onmiddellijk en onvoorwaardelijk humanitair staakt-het-vuren’.Drie doden bij aanval op ziekenhuis in GazaIntussen maakte Juval Steinitz, baas van de Israëlische inlichtingendienst, in Jeruzalem bekend dat het grondoffensief wordt verdergezet, met als doel om het kustgebied aan de Middellandse Zee te demilitariseren. ‘We willen een allesomvattende oplossing die het leed voor mensen aan beide kanten beëindigt’, zegt Steinitz.

Het Israëlische leger hield zich maandag wel aan een onofficiële, gedeeltelijk wapenstilstand. Een woordvoerster van het leger in Tel Aviv bevestigde maandagochtend dat de luchtmacht geen luchtaanvallen uitvoert op de enclave. Maar sporadische aanvallen tussen Israël en Palestijnse militanten hebben een pauze in de gevechten intussen doorbroken. In het noorden van de Gazastrook is een Palestijns kind van 4 jaar gedood door een Israëlische tank.

Ook zijn bij een Israëlische luchtaanval op het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza zijn zeker drie mensen gedood. De buitenste vleugel van het gebouwencomplex werd door een raket getroffen. Het al-Shifa-ziekenhuis is de grootste medische instelling van de Gazastrook.

Meer dan 1.030 Palestijnen, vooral burgers, zijn de voorbije twintig dagen gedood. 43 Israëlische soldaten en 2 burgers zijn omgekomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen