Juncker: ‘Turkije zal voorlopig geen EU-lid worden’

Turkije wordt voorlopig geen lid van de Europese Unie, zei Europees Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker maandag tegen de Franse tv-zender France 2. De doodstraf die president Recep Tayipp Erdogan wil herinvoeren zou het toetredingsproces onmiddellijk stopzetten.

say

Elf jaar geleden begon de Europese Unie aan onderhandelingen over een eventuele toetreding van Turkije tot de EU. Met slechts één van maar liefst 35 hoofdstukken voltooid, hebben de laatste ontwikkelingen in Turkije het proces alleen maar vertraagd. Juncker benadrukte dat de herinvoering van de doodstraf de gesprekken over een toetreding volledig zou opschorten.

Noodtoestand

In de nasleep van de couppoging in Turkije werd de noodtoestand uitgeroepen door president Erdogan. Daarbij zijn voorlopig 13.000 verdachten in voorhechtenis geplaatst. Die verdachten mogen door de noodtoestand worden vastgehouden zonder officiële aanklacht.

Wederzijdse teleurstelling

De Turkse minister Omur Celik deelde vorig weekend zijn teleurstelling in de EU. Volgens hem keek de EU niet om naar Turkije na de mislukte staatsgreep. Er werd volgens hem dan wel aandacht besteed aan het welzijn van de ‘aanhangers van Fethullah Gülen’.