© BELGA

Zwemcoach België maakt IOC met grond gelijk: “Ongelofelijk laf dat ze Russen niet uitsluiten van Spelen”

Ronald Gaastra, coach van het Belgische zwemteam, heeft verontwaardigd gereageerd op de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om Rusland niet te schorsen voor de Olympische Spelen. “Dit is een cadeautje van het IOC aan Rusland en Poetin. Ik vind het echt schandalig”, fulmineert hij bij Sporza.

wic

Vorige week had wereldantidopingagentschap WADA het Internationaal Olympische Comité IOC geadviseerd Rusland uit te sluiten van de Olympische Spelen nadat een rapport aantoonde dat de Russen een door de staat gesteund dopingnetwerk opgezet hadden. Het IOC besliste zondag echter hen onder strenge voorwaarden toch toe te laten.

De Nederlander Ronald Gaastra, coach van het Belgische zwemteam en bekende zwemmers zoals onder meer Pieter Timmers, maakte het comité met de grond gelijk op Sporza Radio. “Ik kon het niet geloven. Ik vind het een ongelooflijk laffe beslissing van het IOC. Ze schuiven het gewoon door naar de verschillende sportfederaties”, haalt hij uit. “Dan komen ze met een aantal maatregelen, voorstellen die helemaal niet eerlijk zijn, zelfs niet voor de Russische atleten. Willen ze eerlijke atleten helpen, willen ze de doping bestrijden? Dat vraag ik me dan af.”

Gaastra: “Heb al spijt dat we morgen al vertrekken naar Rio”

“Je kan er toch niets aan doen, dus al te druk probeer ik me er niet in te maken. Maar het was een heel mooie kans voor het IOC om dit soort zaken een halt toe te roepen. Je moet ook niet met een mug op een olifant gaan schieten, maar er waren ook heel duidelijke dingen aangetoond die dit besluit rechtvaardigden. De 9.900 cleane atleten op de Spelen worden door dit soort maatregelen gewoon in hun hemd gezet, en dat allemaal om een paar Russen te beschermen. Er wordt in mijn ogen een cadeautje aan Rusland en aan Poetin gegeven. Ik vind het echt schandalig. Ik stap dan ook met een teleurgesteld en met minder motivatie op het vliegtuig naar Rio. Dit heeft niks meer met de Olympische Spelen te maken.”

© AFP

Maar dat is niet het enige waar het IOC volgens Gaastra tekortschiet. Ook de problemen met de olympische dorpen in Brazilië zijn een doorn in het oog van de Nederlander. “Ik las over de problemen die het Nederlandse team ter plekke al tegenkwamen: het is gewoon niet af, trappenhuizen zijn niet verlicht, kabels liggen open en bloot, toiletten zijn verstopt... De Australiërs hebben al gezegd dat ze daar niet willen slapen en zijn gewoon met zijn allen weer vertrokken. In mijn ogen blunderde het IOC al wat betreft dopingbestrijding, maar dat ze zich dan bezighouden met zaken die wèl belangrijk zijn. Wij komen straks gewoon aan in een dorp dat niet klaar is, maar dan moet je wel naar de grootste wedstrijd van je leven gaan pieken! Ik heb al spijt dat we morgen al vertrekken.”

IOC sluit Rusland niet uit voor Olympische Spelen, beslissing ligt bij sportfederaties

© EPA

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft na spoedberaad Rusland geen algemeen verbod opgelegd voor de Olympische Spelen maar legt de beslissing bij de verschillende sportfederaties. De atletiekbond (IAAF) besliste eerder wel al dat Rusland geen atleten mag afvaardigen maar de kans lijkt klein dat alle andere sportfederaties die beslissing zullen volgen, waardoor Rusland wellicht toch een (beperkte) delegatie zal kunnen afvaardigen naar Rio. Dat impliceert wel dat het nog twee hectische weken worden in aanloop naar de start van Olympische Spelen op 5 augustus.

Het Uitvoerend Comité van het IOC hield zondag telefonisch beraad over het lot van de Russische sporters, na het maandag gepubliceerde McLaren-rapport (zie lager). Uiteindelijk viel de beslissing hen niet collectief uit te sluiten van de Spelen in Rio. Donderdag had het Internationaal Sporttribunaal (TAS) nog het beroep van 68 Russische atleten tegen hun collectieve schorsing voor de Olympische Spelen in Rio afgewezen en vroeg expliciet om Russische sporters te weren van alle internationale evenementen. Het IOC volgt die aanbeveling dus niet.

Strikte voorwaarden

Het IOC verklaarde wel dat het enkel Russische sporters in Rio zal verwelkomen als die aan strikte voorwaarden voldoen. De internationale federaties moeten die door de IOC opgestelde voorwaarden toepassen. Daarnaast is ook de goedkeuring van een scheidsrechter van het Internationaal Sporttribunaal (TAS) noodzakelijk. Het IOC zal geen Russische sporters in Rio dulden die in het verleden bestraft zijn wegens dopingovertredingen. Wie in aanmerking wil komen voor Rio moet bovendien kunnen aantonen dat hij/zij recent getest is door niet-Russische instanties. Als ze de strenge criteria doorstaan, zullen de Russische sporters bovendien buiten competitie beschikbaar moeten zijn voor een reeks antidopingtests. Als dit niet het geval is, volgt "het onmiddellijk intrekken van de accreditatie".

Uit het McLaren-rapport dat vorige week maandag door het WADA werd gepubliceerd blijkt dat Russische sporters van 2011 tot 2015 konden rekenen op een door de staat gesteund dopingnetwerk. Het Russische ministerie van Sport stuurde de manipulatie van dopingtesten, met de actieve medewerking van de geheime dienst FSB en de dopinglaboratoria van Moskou en Sotsji. Het WADA vroeg maandag om Russische sporters te weren van alle internationale evenementen, inbegrepen de Spelen in Rio, en dat tot er in Rusland een “drastische mentaliteitswijziging” heeft plaatsgevonden.

Russische minister van Sport juicht "objectieve" beslissing toeRusland is "dankbaar" voor de "objectieve" beslissing van het IOC. Dat verklaarde de Russische minister van Sport Vitali Moutko zondag. Volgens hem zal de "meerderheid" van de Russische sporters naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus) gaan.De beslissing van het IOC is "objectief, genomen in het belang van de sportwereld en voor de eenheid van de olympische familie", aldus Moutko. De minister van Sport is er "absoluut van overtuigd dat de meerderheid van de Russische ploeg" zal voldoen aan de criteria die door het IOC zijn opgesteld en door de internationale sportfederaties toegepast zullen worden.Yelena Isinbayeva, die niet in Rio zal zijn wegens de schorsing van de Russische Atletiekfederatie (ARAF), verklaarde dat het IOC een groot schandaal heeft vermeden. "Het zou een grote vergissing geweest zijn om Rusland te schorsen, de IOC zag dit in. Het had een wereldwijd sportschandaal kunnen uitlokken, wat de IOC kan missen", aldus de tweevoudig olympisch kampioene polsstokspringen.

Geen Russische atleten, ook niet de klokkenluidster

De Russische atleten zijn er zeker niet bij in Rio. Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) oordeelde donderdag dat de schorsing van de Russische Atletiekfederatie (ARAF) door de IAAF conform het IAAF-reglement en het olympisch charter is. Die schorsing kwam er in november na een rapport van het WADA over wijdverspreid dopinggebruik in de Russische atletiekwereld.

Zelfs de Russische klokkenluidster Yuliya Stepanova mag dan toch niet deelnemen. De reden is een positieve dopingtest uit 2013. Stepanova lag als klokkenluidster aan de basis van de onthullingen over het dopingschandaal in de Russische atletiek. De Russische Atletiekfederatie (ARAF) werd door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) geschorst, waardoor er binnen twee weken in Rio geen Russische atleten zullen aantreden. Begin juli maakte de IAAF echter een uitzondering waardoor 800m-loopster Stepanova als neutrale atlete toch zou kunnen deelnemen aan internationale competities. De IAAF had eerder aangegeven dat “elke atleet die een aanzienlijke bijdrage leverde aan de strijd tegen doping het recht moet hebben toestemming te vragen om deel te nemen aan de Olympische Spelen”. Het IOC besliste vandaag echter dat de internationale federaties zeer strikte regels moeten hanteren bij de selectie van Russische atleten. Zo mogen sporters in hun carrière nooit een positieve dopingtest afgelegd hebben, waardoor Stepanova dus uit de boot valt.

Het is nu dus afwachten wat de andere sportfederaties beslissen. Wordt vervolgd.

WADA: “Ontgoocheld dat IOC Rusland niet weert van Olympische Spelen”

© EPA

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) vreest dat de beslissing het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om Rusland niet uit te sluiten van de Olympische Spelen in Rio, tot betwistingen en minder bescherming voor cleane atleten kan leiden.

In navolging van het vorige week maandag gepubliceerde McLaren-rapport over een door de staat gesteund dopingnetwerk in Rusland had het WADA gevraagd om Russische sporters te weren van alle internationale evenementen, inbegrepen de Spelen in Rio, en dat tot er in Rusland een “drastische mentaliteitswijziging” heeft plaatsgevonden.

Het IOC verklaarde zondag echter dat het Russische sporters in Rio zal toelaten als die aan strikte voorwaarden voldoen. De internationale federaties moeten die door de IOC opgestelde voorwaarden toepassen. Tot nog toe zijn enkel de Russische atleten niet toegelaten in Rio, nadat de Russische Atletiekfederatie (ARAF) door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) geschorst werd.

“Het WADA is ontgoocheld dat het IOC geen gehoor heeft gegeven aan de aanbevelingen van het Uitvoerend Comité van het WADA. Die zouden een duidelijke, sterke en geharmoniseerde benadering verzekerd hebben”, aldus WADA-voorzitter Craig Reedie.

“Het WADA respecteert ten volle de autonomie van het IOC om beslissingen volgens het olympisch charter te maken”, vervolgde WADA-directeur-generaal Olivier Niggli. “Toch zullen de gekozen aanpak en criteria onvermijdelijk leiden tot minder harmonisering, mogelijke betwistingen en minder bescherming voor de cleane atleten.”

Van Eenoo: “Rechtmatige beslissing IOC, die ik ook verwachtte”

© Marc Herremans - Corelio

Peter Van Eenoo, hoofd van het dopingcontrolelaboratorium (DoCoLab) van de Universiteit Gent, vindt de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) rond de deelname van Russische atleten aan de Olympische Spelen een rechtmatige beslissing, die hij ook verwachtte.

Het IOC verklaarde zondag dat het Russische sporters niet zal weren van de Spelen. Ze worden in Rio toegelaten als ze aan strikte voorwaarden voldoen. De internationale federaties moeten die door de IOC opgestelde voorwaarden toepassen.

“Ik vind dat er ook in Rusland niet-gedopeerde onschuldige atleten zijn die deelnames en zeges niet aan hun neus mogen laten voorbijgaan”, reageert Van Eenoo. “Bovendien zijn er ook atleten die internationaal actief zijn en even vaak als onze atleten gecontroleerd werden, maar wel de Russische nationaliteit hebben. Maar daar stopt het dan ook, denk maar aan tennissers in een internationaal circuit. Die kan je niet zomaar beschuldigen als Russische atleten die de kans hadden zich te doperen en in dat systeem zaten.”

Dat de beslissingsmacht over deelname bij de federaties komt te liggen, vindt Van Eenoo ook een goede zaak. “Men gaat kunnen focussen op die groepen atleten waarvan men gegevens heeft dat een relatief groot aantal betrokken was in deze zaak. Men gaat hen een pseudo-individuele straf opleggen. Het IOC is opgebouwd uit vertegenwoordigers van die federaties, ook de Spelen, op dat vlak is dat niet zo’n slechte beslissing.”

Dat klokkenluidster Yuliya Stepanova uitgesloten wordt van de Spelen, Stepanova testte ooit positief en mag daarom niet deelnemen, betreurt Van Eenoo dan weer. “Men had een symbolische daad kunnen stellen. Wildcards kunnen ze altijd geven.”

Van Eenoo vindt het ook een teleurstelling dat men geen signaal geeft door zoveel mogelijk Russische officials te weren en te vragen aan organisatoren om grote evenementen niet aan Rusland toe te kennen of in te trekken. Tezelfdertijd vraagt Van Eenoo zich af in hoeverre ook atleten uit andere landen geloofwaardige dopingcontroles buiten competitie ondergingen, zoals bijvoorbeeld NBA-sterren.

Professor Peter Van Eenoo vertrekt volgende week woensdag tot 28 augustus naar het dopinglab van de Spelen in Rio.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer