Juncker lost schot voor boeg van de Britten

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft op de Franse tv-zender France 2 herhaald dat de Britten hun ongelimiteerde toegang tot de Europese interne markt zullen verliezen als ze er niet het vrije verkeer van werknemers bijnemen.
AFP or licensors
Jean-Claude Juncker (archieffoto).

De Britten moeten geen uitzonderingen verwachten, waarschuwde Juncker. "Zij zullen alleen toegang hebben tot onze interne markt als ze de regels aanvaarden - zonder uitzonderingen of nuances", klonk het klaar en duidelijk.

Juncker verwees indirect naar het model van de Europese Economische Ruimte (EER). Een land als Noorwegen maakt geen deel uit van de EU, maar doet wel mee met de Europese interne markt. Noorwegen trad daarvoor toe tot de EER, maar dat impliceert wel dat het er naast het vrij verkeer van goederen ook het vrij verkeer van werknemers bij neemt, iets wat dan weer heel moeilijk ligt voor de Britten.

Juncker: "Had gedacht dat brexiteers beter hun huiswerk hadden gemaakt"

Juncker bevestigde ook dat het Verenigd Koninkrijk nog "maanden van voorbereiding" nodig zal hebben voor het kan beginnen met gesprekken over de brexit. Hij gaf ook een sneer naar het feit dat de Britten geen enkel concreet plan klaar hadden na de stemming in het referendum. "Ik had gedacht dat de Britten, zeker zij die voor een brexit waren, die mogelijkheid hadden voorbereid."

Juncker had zo snel mogelijk willen beginnen met die gesprekken. "Maar dat is niet mogelijk. De Britse overheid heeft maanden nodig om haar positie te finetunen", zei hij. Er staat overigens geen deadline op het indienen van artikel 50, dat de officiële scheidingsprocedure met Europa in gang zet.

Meest gelezen