Sturgeon: "Hartelijk onthaald bij de Europese Unie"

De Schotse premier Nicola Sturgeon was vandaag in Brussel om te praten over de toekomst van Schotland binnen de EU, maar niet iedereen zag haar even graag komen. Zo weigerde de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk om een gesprek met haar te hebben. Toch zei Sturgeon na afloop dat ze een warm welkom gekregen had en met een positief gevoel terugkeert naar Schotland.

Met haar bezoek aan Brussel wou Sturgeon vooral duidelijk maken dat haar land, Schotland, een "andere keuze heeft gemaakt dan het Verenigd Koninkrijk" vorige week. Volgens de Schotse kreeg ze dan ook "meelevende reacties op de gedwongen exit uit de EU".

"Sinds mijn aankomst hier heb ik ervaren dat er enorm veel interesse is in de uitkomst van het referendum, zoals je zou verwachten. Ik heb ook veel sympathie ondervonden voor de positie waarin Schotland zich nu bevindt, het vooruitzicht om tegen onze wil uit de Europese Unie gehaald te worden."

Volgens Sturgeon zou het verlaten van de Europese Unie Schotland veel schade berokkenen. "De enige manier om Schotlands relatie met EU te vrijwaren is door onafhankelijkheid, die optie moet worden bekeken", herhaalde ze haar eerdere uitspraken." Sturgeon beklemtoonde dat als er een manier bestaat om haar land in de Europese Unie te houden, ze vastberaden is om die ook te vinden.

"Niet aangedrongen op engagementen"

Sturgeon zei ook dat ze "open deuren" had aangetroffen in Brussel. "Maar ik wilde enkel het standpunt van Schotland laten horen. Ik heb bij niemand aangedrongen op engagementen."

De leidster van de Schotse nationalisten weet natuurlijk dat ze een haast onmogelijke zaak bepleit. Nogal wat EU-lidstaten zijn allerminst happig om de Schotten gunsten te verlenen. En Europees president Donald Tusk had laten weten dat "de ontmoeting niet gepast zou zijn gezien de situatie in het Verenigd Koninkrijk".

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Verschillende Centraal- en Oost-Europese landen vrezen dat een ontmoeting met de Schotse premier andere separatistische bewegingen zou kunnen aanmoedigen. Een aantal lidstaten gaf duidelijk te kennen gegeven dat ze geen directe gesprekken zullen voeren met de SNP van Sturgeon om de Schotse status in de EU te beschermen.

Een woordvoerder van de Duitse overheid zei in de Schotse krant Glasgow Herald dat het "om een interne Britse kwestie" gaat. Ook Denemarken zegt dat z'n minister van Buitenlandse Zaken "niet zal tussenkomen in de discussies die in het Verenigd Koninkrijk zijn ontstaan na het referendum van vorige week".

De Tsjechische overheid is van mening dat de kwestie van een onafhankelijk Schotland en zijn relatie binnen de EU "voorbarig" is. Buitenlandse Zaken van Estland wil niet ingaan op "speculatie".

En ook Spanje staat erg weigerachtig om toe te geven aan Schotland, want dan zouden ook de Catalanen in eigen land ook wel eens hun eisen kunnen stellen.

"Niets gehoord dat me verrast heeft"

De weigering van Tusk en een aantal lidstaten, met Duitsland op kop, om bilaterale gesprekken aan te knopen, is echter van groot belang. Want als Schotland een "speciale deal" zou willen, is het immers nodig dat alle lidstaten het unaniem eens zijn.

Sturgeon lijkt echter niet van haar stuk te brengen. Ze benadrukte tijdens haar persconferentie nogmaals de hartelijke ontvangst die Europees president Jean-Claude Juncker haar had gegeven (foto boven) en bedankte de Ierse premier Enda Kenny dat hij het op de EU-top voor Schotland had opgenomen.

"Ik heb vandaag een andere toon gehoord dan tijdens het onafhankelijkheidsreferendum van 2014. Eigenlijk heb ik niets gehoord dat me verraste. De tegenkanting van Spanje verbaast me niet. Ik vat opgewekt en optimistisch de terugreis naar Schotland aan", aldus nog Sturgeon.

Sturgeon met Europees Parlementsvoorzitter Schultz

Meest gelezen