Hollande wil ‘Jungle’ in Calais volledig ontmantelen

© afp

De Franse president Hollande brengt vandaag een bezoek aan de ‘Jungle’ van Calais. Het wordt geen beleefdheidsbezoek aan de grootste sloppenwijk voor vluchtelingen in Frankrijk. De president wil namelijk dat het kamp voorgoed verdwijnt.

mab

Het is de eerste keer dat de Franse president François Hollande de Jungle van Calais bezoekt. Daar wonen alles samen bijna 10.000 vluchtelingen in tenten, containers of zelfgemaakte hutjes. Ze hopen de oversteek te kunnen maken naar Engeland.

Maar als het van president Hollande afhangt, dan moet dat kamp helemaal verdwijnen. “Frankrijk is niet een Frankrijk waar je zo’n kamp vindt. Het kan niet dat er zo’n kampementen bestaan in Frankrijk”, zegt hij.

"De regering zal er alles aan doen", aldus Hollande, die aan Groot-Brittannië vroeg om ook een steentje bij te dragen. Het overgrote deel van de vluchtelingen, afkomstig uit Syrië, Eritrea of nog Soedan, wil het Britse eiland bereiken. "Het is niet omdat het Verenigd Koninkrijk een soevereine beslissing heeft genomen, dat het ontslagen wordt van zijn verplichtingen tegenover Frankrijk", zo verwees hij naar de Brexit en het bilaterale verdrag van Le Touquet, waardoor de Britse grenscontrole in Frankrijk plaatsvindt.

Onlangs nog liet de Franse overheid weten dat ze de jungle voor de winter wilde opdoeken en de vluchtelingen verdelen over opvangcentra in heel Frankrijk.

Verkiezingen 2017

© REUTERS

Vanuit de oppositie krijgt Hollande kritiek op zijn bezoek. Ze vinden het onbegrijpelijk dat het tot nu heeft geduurd voor de Franse president een bezoek brengt aan het kamp.

Politieke analisten wijzen er dan weer op dat de Franse president een opvallend druk programma heeft. Alleen al deze week staan er maar liefst tien officiële evenementen op de agenda. Hier en daar wordt al gefluisterd dat Hollande zichzelf verkiesbaar zal stellen om zichzelf op te volgen in de verkiezingen van 2017.

Tot nu toe heeft hij zich officieel nog niet uitgesproken over zijn kandidatuur. Officieel klinkt het dat hij pas in december zal communiceren over zijn plannen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen