Nederlandse minister geeft toe: eind 2016 al tip over bron eierschandaal

© ANP

De Nederlandse voedselwaakhond werd in november al getipt dat het bedrijf Chickfriend reinigde met gif. De Nederlandse Kamer wil snel een debat.

Emilie van Outeren

De tip die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in november vorig jaar kreeg over het gebruik van het giftige fipronil in kippenstallen ging specifiek over Chickfriend. Dat blijkt uit antwoorden van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) en staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw, PvdA) op vragen van de Tweede Kamer over het fipronilschandaal.

In de Kamer bestaat grote ongerustheid over de illegaal gebruikte insecticide die in eieren terecht is gekomen en over de rol die de NVWA gespeeld heeft.

Tegen het stalreinigingsbedrijf Chickfriend – waarvan de eigenaars inmiddels verdacht worden van het in gevaar brengen van de volksgezondheid – is destijds geen actie genomen. Ook is de melding bij de NVWA niet geregistreerd als een toezichtskwestie, maar alleen als een mogelijk strafbaar feit.

Onderzoek vertraagd

Het was al bekend dat de toezichthouder een tip had gekregen over het gebruik van fipronil om bloedluizen bij kippen te bestrijden. En dat de NVWA daar in november geen gevaar voor de volksgezondheid in zag. Nog niet duidelijk was dat de tipgever Chickfriend specifiek genoemd had.

Omdat dit bedrijf mogelijk de wet overtrad was de melding door de NVWA wel doorgestuurd voor strafrechtelijk onderzoek. Maar toen de Belgische voedselwaakhond fipronil in eieren had aangetroffen en in juni bij de NVWA aanklopte, kwam de tip uit november niet boven in de toezichtssystemen. Dit heeft het onderzoek en het uit de handel nemen van eieren vertraagd.

De bewindspersonen zeggen toe te onderzoeken hoe dit kon gebeuren. De resultaten daarvan worden eind van dit jaar verwacht.

Uit de antwoorden blijkt ook dat zonder de actie van de Belgen waarschijnlijk niet aan het licht zou zijn gekomen dat fipronil werd gebruikt in de kippenstallen van bijna 150 Nederlandse bedrijven.

Een groep pluimveehouders heeft de NVWA aansprakelijk gesteld voor de geleden schade, die in totaal geschat wordt op honderden miljoenen euro’s. Circa 1,5 miljoen gezonde kippen zijn vergast omdat hun eieren geen waarde meer hadden.