Negentien motorrijders per dag beboet omdat ze geen handschoenen dragen of in korte broek rijden

Op de spoedgevallendiensten van de ziekenhuizen zijn deze zomer weer verschillende motorrijders binnengebracht die vreselijke verwondingen hadden opgelopen omdat ze geen beschermende kledij droegen. “Bij het mooie weer van de jongste weken was de verleiding soms groot om in short te rijden. Maar het is niet alleen bij wet verboden, de gevolgen bij een ongeval of valpartij zijn meestal desastreus”, klinkt het in het Erasmusziekenhuis.

tg

Zonder handschoenen, zonder enkelbescherming, in korte broek of korte mouwen of zelfs zonder helm. De federale politie heeft in 2015 6.852 motorrijders op de bon geslingerd omdat ze niet in orde waren met de klediijvoorschriften voor motorrijders. Dat zijn er ongeveer 19 per dag.

De Brusselse politie houdt geregeld gerichte controles op motorrijders en hun kledij. “Zeker in de zomer zien we dat ongeveer de helft van de chauffeurs niet in orde is”, klinkt het. In de eerste helft van het jaar werden er al 305 motorrijders op de bon geslingerd.

Welke kledij is nu verplicht?

*Zowel de bestuurder als de passagier van een motorfiets met een cilinderinhoud groter dan 50 cc moeten handschoenen dragen, een helm, een jas met lange mouwen en een lange broek. Ook laarzen of bottines die de enkels berschermen zijn verplicht.

*Bestuurders van bromfietsen klasse A of B moeten enkel een valhelm dragen. De vermelde beschermende kledij voor motorfietsen wordt aangeraden, maar is voor deze bestuurders niet verplicht.

Jeansbroek mag

Een short of T-shirt mag dus niet. Maar een jeans mag bijvoorbeeld wel. Terwijl die bij een val weinig of geen bescherming biedt. Hetzelfde geldt voor het schoeisel. Motorlaarzen worden aangeraden, maar in de wet wordt nergens bepaald in welke stof de enkelbeschermende schoenen moet zijn. Dus gewone sportschoenen die tot boven de enkels komen, mogen. Maar worden afgeraden.

Zware boetes

Wie niet in orde is met zijn kledij riskeert een boete van 55 euro per kledingstuk dat niet in orde is. Maar dat is niet alles, bij een ongeval kunnen de verzekeringsmaatschappijen het u behoorlijk moeilijk maken en beslissen om de schade niet te vergoeden als u geen beschermende kledij droeg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen