"Vakbondsbetoging is heel goed verlopen"

© *

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De vakbondsbetoging van donderdag is "heel goed verlopen". Dat is te horen bij de Brusselse politie, enkele uren nadat de drie vakbonden in Brussel op straat waren gekomen om de tweede verjaardag van de regering-Michel te "vieren". Volgens de tellingen van de politie zakten zowat 45.000 betogers af naar de hoofdstad, de organisatie spreekt van 65.000 à 70.000 betogers. Op een filmpje dat VTM had binnengekregen, was te zien hoe een ziekenwagen van de Brusselse brandweer met zwaailicht en sirene het parcours wilde kruisen, maar niet door kon.

tg, pdm, mtm

Volgens de meldkamer van de Brusselse brandweer was de ziekenwagen onderweg naar een dringende interventie maar kwam het leven van de patiënt niet in gevaar. "Ik ben als verantwoordelijke van de stewards naar de ziekenwagen gegaan. De manifestanten waren onmiddellijk aan de kant gegaan, maar de straat was te smal om veilig en snel langs te kunnen", reageert een vakbondsman. "Daarom heb ik vanuit mijn ervaring met rampenoefeningen bij het Rode Kruis onmiddellijk de ziekenwagen een alternatief aangeboden door 100 meter terug te rijden, naar een parallelle weg. De ambulanciers waren zeer dankbaar voor deze oplossing en de hulp bij het manoeuvreren."

Vorig jaar nog kregen betogers de volle lading toen ze in Wallonië een ziekenwagen blokkeerden toen die op weg was naar een dringende interventie. De patiënt stierf toen bij gebrek aan dringende medische hulp

Na de vorige nationale betoging die helemaal uit de hand liep, was de politie op het ergste voorbereid. Toch kwam het opnieuw tot rellen met anarchisten die hun gezicht verborgen houden achter sjaals en maskers. In de buurt van het de Brouckèreplein en de Anspachlaan werden verschillende vernielingen aangebracht. Onder meer ruiten van Bpost en bushokjes moesten er al aan geloven. Verder verliep de betoging erg rustig.

"Rip, rip, awoe"

De vakbonden "vierden" in Brussel de tweede verjaardag van de regering-Michel. Op veel verjaardagswensen moest de regering niet rekenen van de tienduizenden manifestanten. "Rip, Rip, awoe", vatte ACV-voorzitter Marc Leemans de felicitaties samen.

Niet onderdoen voor de vorige betoging, zo had de vakbondstop vooraf gehoopt. En dat is gelukt. Terwijl in mei nog zowat 60.000 mensen de Brusselse straten vulden, kwamen donderdag volgens de vakbonden 65.000 à 70.000 mensen op straat. De politie hield het op 45.000.

Er waren delegaties van verschillende vakbondscentrales en bedrijven aanwezig, onder meer van het onderwijs, de openbare diensten, de havens, maar ook van bedrijven die bedreigd worden met een sluiting of een herstructurering, zoals Caterpillar of Van Hool.

"De werknemers schaffen das niet meer"

Allen hadden ze dezelfde boodschap: twee jaar regering-Michel is geen reden om te feesten. Of zoals het op een spandoek stond: "De werknemers schaffen das niet meer".

Die boodschap gaven de vakbondsleiders ook in hun speeches. "Dit is de meest asociale, meest onrechtvaardige en meest oneerlijke regering van de voorbije 30 jaar", aldus ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Hij haalde ook uit naar de werkgevers en multinationals. "Het VBO en de werkgevers zijn vandaag de Pravda van de regering", aldus De Leeuw.

"Coucketaks"

Ook Marc Coucke en Fernand Huts kregen een veeg uit de pan van de ABVV-voorzitter. "Betaal jullie belastingen", zei De Leeuw, die opriep tot een "Coucke- en Huts-taks".

Voor ACV-voorzitter Marc Leemans hebben de gewone mensen al genoeg gegeven en is het nu aan andere inkomens om te betalen. "Waar is ons geld naartoe? Naar het zwart gat van de regering", aldus Leemans. ACLVB-voorzitter Mario Coppens riep de regering op tot een andere koers, voor jobs en koopkracht.

Marc Goblet, algemeen secretaris van de socialistische vakbond, dreigde in zijn toespraak met een nationale staking als na de begrotingsopmaak blijkt dat de werknemers en de uitkeringen opnieuw worden geraakt. Voorzitter Rudy De Leeuw bevestigt. "We zullen de analyse maken. We hebben het idee van een nationale staking nog niet begraven."

Metrolijn 5 opnieuw bediend

In Brussel wordt metrolijn 5 tussen Erasmus en Herrmann-Debroux sinds 12.30 uur opnieuw bediend. Dat meldt woordvoerster An Van hamme van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Zo zijn nu twee metrolijnen (1 en 5) beschikbaar in de hoofdstad. Reizigers moeten wel rekening houden met een langere wachttijd dan normaal. Die kan 10 tot 15 minuten bedragen, afhankelijk van de plaats op de lijn, klinkt het.

Ook het bus- en tramverkeer van de MIVB in Brussel ondervindt nog steeds hinder van de vakbondsbetoging. Zo wordt net niet de helft van tramlijnen bediend, net als bijna een op de vijf buslijnen, telkens met een lagere frequentie dan gewoonlijk. De MIVB geeft prioriteit aan de grote assen.

Meer informatie staat op de website van de MIVB.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen