© Patrick Hattori

Jongeren leren spelend Nederlands

Tijdens de zomervakantie hebben 25 jongeren 'Spelend Nederlands Leren' gevolgd. Dankzij dit SNeL-project kunnen ze vanaf maandag makkelijker inpikken in het Mechelse onderwijs.

Leo De Nijn

“Het SNeL-project is niet bedoeld voor kinderen die hier al langer verblijven en een taalachterstand hebben, maar wel als taalbad voor kinderen die maximum twee jaar in het Nederlandstalig onderwijs zitten”, zeggen schepen van Jeugd Greet Geypen (Open Vld) en schepen van Onderwijs, Marc Hendrickx (N-VA).Met dit project wil de stad anderstalige kinderen en tieners (6-18 jaar) tijdens de zomervakantie een Nederlandse taalomgeving bieden binnen een vakantiewerking. Op deze manier kunnen ze spelen en leren tegelijkertijd. “Dat klopt”, zegt Ann Devos, leerkracht van OKAN (Onthaalklas Anderstaligen Nederlands) bij de Technische Scholen Mechelen.“Dat is voor deze jongeren super belangrijk. De meeste van hen zijn nog geen jaar in ons land. Doordat ze thuis geen Nederlands spreken, bestaat de kans dat ze veel verleren door een hele zomer geen Nederlands te horen en te spreken. De opfrissing die ze nu gekregen hebben is zeer nuttig voor ze maandag weer naar school gaan", legt Devos uit.

Maar er is nog een tweede aspect. "Toenadering of opgenomen worden in de maatschappij is nog belangrijker. Tijdens dit taalbad leren ze kennis maken met verenigingen en activiteiten die ook de Belgische jongeren doen. Een taal leer je maar door ze te gebruiken en daarom is dit taalbad megabelangrijk”, zegt Ann Devos.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER