© EdA

Belg vertrokken voor triatlon van 4.520 kilometer voor goede doel

Een Belg staat voor een ongelooflijke opdracht: ultraloper Ghislan Maréchal waagt zich aan de X Challenge. Dat is een triatlon over 4.520 kilometer, waarvan 76 kilometer zwemmen, 3.600 kilometer fietsen en 844 kilometer lopen.

Maréchal is vrijdagavond aan de 76 kilometer zwemmen begonnen in het meer van Genval, in Waals-Brabant. Hij werkt de wedstrijd af om aandacht te verzamelen voor ‘Justine for Kids’, de kinderhulporganisatie van ex-tennisster Justine Henin. ‘Ik zou zoiets nooit gekund hebben’, bekende ‘Juju’, vlak voor Maréchal in het water dook. ‘Ik heb nooit langer kunnen lopen dan 10 kilometer.’

De man uit Braine heeft echter ook sportieve doelen: hij wil de volledige triatlon afwerken en dan nog liefst ook het record van de Litouwer Vidmantas Urbonas verbreken. Die deed in 1998 achttien dagen, vijf uur en 21 minuten over de tocht. Tussendoor sliep hij slechts 37 uur.

Maréchal bereidde zich ruim een jaar voor op de krachttoer. Maréchal zal naar schatting moeten zwemmen tot donderdag om aan de 76 kilometer te geraken. Nadien vertrekt hij op de fiets, voor een aantal heen-terugritjes tussen Waterloo en het Franse Fontainebleau (afstand tussen de steden: 800 kilometer).

Voor het loopgedeelte van zijn triatlon zijn meerdere parkoersen uitgetekend ter hoogte van Waterloo. In het weekend van 16-17 september zou onze landgenoot dan finishen in het Brusselse Jubelpark. ‘Het wordt de grootste uitdaging van mijn carrière’, zei Maréchal voor hij in het water dook. ‘Ik was ongeduldig om te kunnen starten. Enkel over het loopgedeelte maak ik me een beetje zorgen.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten