Doelman verbrand door vuurpijl, interland definitief gestaakt na opstootjes

Het EK-kwalificatieduel tussen Montenegro en Rusland is halverwege de tweede helft stilgelegd na onlusten in het publiek en opstootjes tussen de spelers. Eerder lag de wedstrijd al 35 minuten stil nadat de Russische doelman Igor Akinfeev een vuurpijl op zijn achterhoofd kreeg.

jvh

Het duel in Podgorica was nog maar een halve minuut aan de gang of vanuit het publiek werd vuurwerk richting de Russische sluitpost gegooid. Akinfeev (CSKA Moskou) ging neer en moest na behandeling met een draagberrie van het veld geholpen worden. Scheidsrechter Deniz Ayketin legde de partij meteen stil en verzocht alle spelers naar de kleedkamer te trekken. Pas 35 minuten later kon de wedstrijd, zonder Afinkeev, hervat worden. De doelman werd naar het ziekenhuis in Podgorica afgevoerd. Volgens lokale media bleef de keeper van CSKA Moskou bij bewustzijn en moest hij enkel een routineonderzoek ondergaan. Een dokter van de spoeddienst meldde dat Akinfeev wel lichte brandwonden en een nekblessure opgelopen had. Zenit-doelman Joeri Lodygin kwam hem in het Russische doel vervangen.

Ook nadat de leider van de Montenegrijnse supporters via de stadionspeakers zijn excuses had aangeboden, waarbij hij verzekerde dat de 'hooligan' verantwoordelijk voor het incident werd geïdentificeerd, bleef het onrustig in het stadion. De aftrap van de tweede helft moest met 18 minuten uitgesteld werden. In de 67e minuut zorgde scheidsrechter Aytekin voor commotie door Rusland een gecontesteerde strafschop toe te kennen. Dat Roman Shirikov die vanop de stip miste, kon de gemoederen niet bedaren. Opnieuw werd het terrein met projectielen bestookt. Toen de Russische verdediger Dmitry Kambarov door één van die projectielen geraakt werd, vond de scheidsrechter het welletjes. Voor de spelers richting kleedkamers trokken, ontstond er ook nog eens een handgemeen tussen de teams, waarbij ook leden van de technische staf betrokken waren.

De UEFA wou nog niet op de feiten reageren. De Europese voetbalfederatie wacht de rapporten van de scheidsrechter en de UEFA-afgevaardigde af vooraleer stappen te ondernemen. Het is al de tweede keer dat een wedstrijd in de huidige EK-kwalificaties wordt gestaakt. Op 14 oktober vorig jaar ging het in Belgrado mis tijdens het beladen duel tussen Servië en Albanië. Nadat een drone het stadion was ingevlogen met daaronder een vlag van Groot Albanië, ging het volledig mis op het veld en op de tribunes. Spelers gingen met elkaar op de vuist en enkele supporters renden het veld op. De Albanezen wilden vervolgens niet verder voetballen. De Europese voetbalfederatie UEFA kende Servië een reglementaire zege van 3-0 toe, maar bestrafte Servië ook met drie punten aftrek. Beide landen kregen een boete van 100.000 euro.

Met vijf punten uit vier wedstrijden delen Rusland en Montenegro de derde plaats in groep G, na Oostenrijk (13 ptn) en Zweden (9), die wel al vijf wedstrijden speelden. De eerste twee van elke groep en de beste derde plaatsen zich voor de eindronde in Frankrijk. De acht andere landen die derde worden in hun groep spelen onderlinge barrageduels.

Rusland wil klacht indienen bij UEFA na incidenten in Montenegro

De Russische Voetbalbond RFS wil bij de Europese voetbalbond UEFA klacht indienen wegens de incidenten die vrijdagavond plaatsvonden tijdens het EK-kwalificatieduel op bezoek bij Montenegro. Dat vertelde de Russische bondsvoorzitter Nikolai Tolstych na de wedstrijd aan televisiezender Rossija-2.

Het duel tussen beide landen in Podgorica werd na 66 minuten definitief stopgezet. De Duitse scheidsrechter Deniz Aytekin oordeelde dat de veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden. De 0-0 stond nog op het bord. Volgens de Russische bond had er al niet meer mogen worden verder gespeeld nadat doelman Igor Akinfeev door een vuurpijl geraakt werd op het hoofd. De match was toen nog maar een halve minuut op gang gefloten.

Pas na 33 minuten werd de wedstrijd hervat, zonder de naar het ziekenhuis afgevoerde Akinfeev. Volgens lokale media bleef de keeper van CSKA Moskou bij bewustzijn en moest hij enkel een routineonderzoek ondergaan. Een dokter van de spoeddienst meldde dat Akinfeev wel lichte brandwonden en een nekblessure opgelopen had. Yuri Lodygin (Zenit Sint-Petersburg) kwam hem in het Russische doel vervangen.

Ook nadat de leider van de Montenegrijnse supporters via de stadionspeakers zijn excuses had aangeboden, waarbij hij verzekerde dat de ‘hooligan’ verantwoordelijk voor het incident werd geïdentificeerd, bleef het onrustig in het stadion. De aftrap van de tweede helft moest met 18 minuten uitgesteld werden. In de 67e minuut zorgde scheidsrechter Aytekin voor commotie door Rusland een gecontesteerde strafschop toe te kennen.

Dat Roman Shirikov die van op de stip miste, kon de gemoederen niet bedaren. Opnieuw werd het terrein met projectielen bestookt. Toen de Russische verdediger Dmitry Kambarov door één van die projectielen geraakt werd, vond de scheidsrechter het welletjes. Voor de spelers richting kleedkamers trokken, ontstond er ook nog eens een handgemeen tussen de teams, waarbij ook leden van de technische staf betrokken waren.

Russische doelman Akinfeev stelt het goed

De Russische doelman Igor Akinfeev stelt het goed nadat hij vrijdag in de eerste minuut van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro geraakt werd door een vuurpijl. Dat meldde de Russische voetbalfederatie zaterdag.

De 28-jarige Akinfeev zou volgens de Russische bond enkele kleine brandwonden aan het incident overgehouden hebben. ‘Maar ik voel me goed’, zegt de Russische keeper. ‘Jammer genoeg gebeuren deze dingen soms in voetbal. Ik hoop dat het niet meer voorvalt, niet in Montenegro of welk land dan ook in de wereld.’

Vrijdag werd de doelman van CSKA Moskou naar het ziekenhuis afgevoerd toen hij in de eerste minuut van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro op het hoofd geraakt werd door een vuurpijl. Na een pauze van ruim een halfuur ging de match voort, maar in de 67e minuut werd de wedstrijd definitief stilgelegd omwille van problemen op en naast het veld. Op dat moment stond er 0-0 op het scorebord.