thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: null

BUITENLANDS VOETBAL. Liverpool wint met kleinste verschil, Batshuayi bezorgt Marseille punt

Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku waren op de veertiende speeldag van de Premier League allebei belangrijk voor hun clubs. Lukaku scoorde al zijn tiende competitiegoal, De Bruyne was goed voor zijn vierde én voorzag ook twee assists. In de wedstrijd tussen de nummer een en twee in de Premier League schreef Jamie Vardy dan weer geschiedenis. In Rusland zijn Axel Witsel en Nicolas Lombaerts met Zenit-Sint Petersburg verrassend onderuit gegaan. De volgende tegenstander van AA Gent in de Champions League kreeg een zware 4-1 om de oren bij Terek Grozny.

wic, eadp, rfhs

ENGELAND. De Bruyne en Lukaku aan het kanon, Tottenham-Belgen spelen gelijk tegen Hazard

Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Mousa Dembélé startten in de basis bij Tottenham Hotspur in de topper tegen Chelsea, waar Eden Hazard als valse nummer negen fungeerde, ten nadele van de uit genade gevallen Diego Costa. Op White Hart Lane was het de thuisploeg die de gretigste start maakte, maar de eerste kans was wel voor 'le petit Belge'. Hazard kopte de kans echter een metertje over het doel van Hugo Lloris. Aan de overzijde ko Son Heung-min aan de tweede paal vrij inkoppen, maar hij besloot binnen het bereik van Asmir Begovic. Net voor rust liet ook de alweer sterke Dembélé zich opmerken met een prima actie. Begovic ging echter gepast plat op zijn afstandsschot. In de tweede helft waren het weer Son en Hazard die dreigden, maar Lloris en Begovic hielden hun team overeind. De match eindigde al bij al op een billijk 0-0 gelijkspel, voor Tottenham al de 13e match op rij zonder nederlaag.

Kevin De Bruyne kreeg met Manchester City Southampton over de vloer en had niet lang nodig om zijn stempel te drukken. Na knullig balverlies van Yoshida mocht Sterling met de bal aan de haal, de Rode Duivel mocht diens afleggertje rustig in doel leggen. Even later was De Bruyne ook goed voor de pass op Fabian Delph, wiens afstandsschot binnen gedevieerd werd. Na rust sloeg Southampton terug: Long buffelde een voorzet binnen en Tadic kreeg vrije baan richting Manchester-doel, maar zijn lob stierf op het lichaam van Caballero. Maar wie anders dan de Bruyne besliste: hij hield het overzicht in de zestien en speelde Kolarov met een heerlijk lobje vrij. De Serviër volleyde overlangs binnen: 3-1, Manchester City neemt de leiding (voor even) over in Engeland. De Bruyne werd uitgeroepen tot Man van de Match.

Romelu Lukaku was bij Everton op verplaatsing bij Bournemouth al goed voor zijn tiende competitiedoelpunt, zijn achtste uit de laatste acht matchen die de blauwhemden speelden. Big Rom wurmde zich tussen een knappe assist van Gerard Deulofeu, hield zijn mannetje af en knalde de bal met zijn mindere rechter mooi binnen. Eerder was Lukaku ook al belangrijk geweest door een hoekschop ei zo na binnen te koppen. Doelman Federici pakte uit met een prima save, maar de daaropvolgende corner werd wèl binnengekopt door Funes Mori. In een onwaarschijnlijke slotfase gaf Everton de 0-2 echter nog uit handen. Smith en Stanislas scoorden en bezorgden de thuisploeg zo de onverhoopte 2-2. Daarop bezorgde Ross Barkley Everton in de 95ste minuut de onverhoopte 2-3, maar in de 98ste (!) minuut scoorde Stanislas alsnog de 3-3. Everton deelt nu de zesde plek met West Ham.

Ex-Anderlecht-spelers Chancel Mbemba en Aleksandar Mitrovic gingen met Newcastle met de billen bloot bij Crystal Palace. Twee keer McArthur, twee keer Bolasie en één keer Zaha zorgden voor de vijfklapper, Mitrovic zou de hele match op de bank blijven en zag vandaar hoe concurrent Papiss Cissé de eer redde. Zo blijven The Magpies zeventiende in het klassement.

In de Premier League stond ook het duel tussen de nummers een en twee in de stand op het programma. Louis van Gaal mocht met zijn Manchester United op bezoek komen bij de verrassende nummer een Leicester City. Belgen Marouane Fellaini en Ritchie De Laet startten op de bank. Na 24 minuten stond de 1-0 voor de thuisploeg al op het bord. Jamie Vardy knalde knap binnen en schreef met zijn goal een stukje voetbalgeschiedenis. Het was voor de elfde wedstrijd op rij dat hij wist te scoren. Het vorige record stond op naam van Ruud van Nistelrooy. De Nederlander wist in 2003 in tien wedstrijden op rij te scoren. Vardy en Leicester konden exact 22 minuten genieten van hun voorsprong. Een minuut in de toegevoegde tijd voor de rust schoof Bastian Schweinsteiger de gelijkmaker binnen. De tweede helft bracht nog een resem kansen van onder andere Vardy en aan de kant van United voor Memphis, maar geen enkele bal waaide binnen. Tien minuten voor tijd mocht Ritchie De Laet nog het veld betreden, maar de stand bleef gelijk. Leicester moet City nu naast zich dulden aan de leiding.

Liverpool, met Rode Duivels Simon Mignolet en Christian Benteke aan de aftrap, won thuis met het kleinste verschil van Swansea. James Milner zette op het uur een strafschop om, voldoende voor de drie punten. Mignolet pakte in de slotfase nog geel voor tijdrekken. Die andere Belg, Divock Origi, bleef de volle 90 minuten op de bank.

Arsenal bleef op bezoek bij Norwich City steken op een 1-1 gelijkspel. The Gunners kwamen op het halfuur op voorsprong via Mesut Özil, maar nog voor de rust maakte Lewis Grabban die treffer ongedaan. Vadis Odjidja-Ofoe viel vijf minuten voor tijd in en maakte zo zijn Premier League debuut. Dieumerci Mbokani (ex-Anderlecht en Standard) bleef de hele wedstrijd aan de kant.

Bekijk de stand en uitslagen hier.

SPANJE. Barcelona heeft geen kind aan Real Sociedad dankzij MSN, Real wint zuinig

Mathew Ryan heeft zondag zijn wederoptreden gemaakt in de Primera Division. De Australiër (ex-Club Brugge) was tweeënhalve maand out met een knieblessure en mocht op verplaatsing bij Sevilla voor het eerst opnieuw tussen de palen staan. Sevilla won de tumultueuze wedstrijd met 1-0. Zakaria Bakkali mocht na 79 minuten invallen.

De terugkeer van Mathew Ryan onder de lat draaide al snel uit in een schoppartij. Na twintig minuten waren er al vier gele kaarten gevallen en iets voorbij het halfuur deed Cancelo (Valencia) er nog een schepje bovenop. Voor een elleboogstoot kreeg hij zijn tweede gele kaart onder de neus geduwd.

Sevilla profiteerde vroeg in de tweede helft van de man-meer-situatie via een goal van Escudero. Valencia kreeg ook nadien geen enkele kans gecreeërd, en ook Fuego kreeg twaalf minuten voor tijd nog zijn tweede gele kaart. Met slechts negen spelers meer op het veld mocht Zakaria Bakkali nog invallen, maar ook hij kon het tij niet meer keren.

Valencia staat na dertien speeldagen op een negende plaats in de Primera Division. In de Champions League moet het hopen op een misstap van AA Gent op de laatste speeldag om nog te kunnen doorstoten naar de volgende ronde. Valencia-coach Nuno Espirito Santo kondigde na de match zijn vertrek aan bij Los Che.

Barcelona heeft in het eigen Camp Nou Real Sociedad makkelijk aan de kant gezet. Twee doelpunten van Neymar, eentje van Luis Suarez en eentje van Lionel Messi bezorgden de Catalanen een makkelijke 4-0 zege. Thomas Vermaelen bleef negentig minuten op de bank.

Atlético Madrid wist in eigen huis Espanyol weg te houden van het doel en won met 1-0. De goal viel al in minuut drie, toen Antoine Griezmann Espanyol-doelman Lopez Sabata Pau wist te verschalken. Rode Duivel Yannick Carrasco startte op de bank, maar mocht in de 33ste minuut invallen voor de geblesseerde Tiago. De Portugees brak zijn rechterbeen en moet vermoedelijk maanden aan de kant blijven

Real Madrid boekte een zuinige zege op bezoek bij revelatie Eibar. In het kleine Estadio Municipal de Ipurua (amper 6300 plaatsen) zette de Koninklijke een zwakke prestatie neer, maar het won toch met 0-2. Gareth Bale kopte op slag van rust een hoekschop van Luka Modric tegen de touwen. Tien minuten voor tijd benutte Cristiano Ronaldo een penalty na een licht gefloten strafschopfout op Lucas Vazquez. De Madrilenen blijven zo derde op zes punten van leider Barcelona.

DUITSLAND. Bayern klopt Hertha, invaller Hazard kaapt op valreep punt weg

Borussia Dortmund heeft zondag op de veertiende speeldag in de Duitse Bundesliga in eigen huis met 4-1 gewonnen van staartploeg Stuttgart.

Castro (3.) en de onvermijdelijke Aubameyang (19. en 90.+1) zorgden voor de doelpunt voor de Borussen, een owngoal van Stuttgart-verdediger Niedermeier zette na 65 minuten de 3-1 op het scorebord. Didavi (40.) had toen al tegengescoord voor de bezoekers. Bij Dortmund kwam Manchester United-huurling Adnan Januzaj niet van de bank. Twee jaar na zijn spraakmakende debuut voor United in de Premier League komt de nog steeds beloftevolle middenvelder niet veel aan spelen toe in het Signal Iduna Park. Januzaj moet zich in de Bundesliga tevreden stellen met invalbeurten, goed voor 160 speelminuten in zes wedstrijden.

In de stand blijft Borussia met 32 punten stevig tweede, koploper Bayern München heeft wel acht punten meer en lijkt ook dit seizoen autoritair op de titel af te stevenen.

Bayern München speelde een semi-topper tegen de verrassende nummer vier Hertha BSC. De onvermijdelijke Thomas Müller effende het pad even voorbij het halfuur. De Duitser kopte zijn twaalfde goal uit veertien matchen tegen de touwen nadat Mehdi Benatia het leer doorkopte. Enkele minuten later stond het jonge Franse toptalent op de juiste plaats om spectaculair een knappe combinatie van der Rekordmeister binnen te werken.

Thorgan Hazard mocht even na rust invallen bij Borussia M’Gladbach. Op dat moment hadden Steven Zuber, Eugen Polanski en Nadien Amiri de openingstreffer van Fabian Johnson al omgebogen in een verrassende 3-1 voorsprong voor rode lantaarn Hoffenheim. Even na de inbreng van Hazard scoorde Josip Drmic echter de aansluitingstreffer en in de ultieme slotfase scoorde alweer Johnson de 3-3 gelijkmaker. M’Gladbach heeft zo al 9 matchen niet meer verloren.

RUSLAND. Witsel en Lombaerts lopen op pijnlijke nederlaag

Nicolas Lombaerts en Axel Witsel stonden negentig minuten op het veld voor Zenit Sint-Petersburg. De komende tegenstander van AA Gent in de Champions League ging echter pijnlijk met de billen bloot bij Terek Grozny. Twee treffers van Mitrishev en twee van Rybus bezorgden de thuisploeg vier goals, de onvermijdelijke Hulk scoorde tussenin tegen. Tot overmaat van ramp pakte invaller Evseev ook nog rood bij Zenit.

NEDERLAND. Belgen beleven ongelukkige namiddag in Eredivisie

Heraclesdoelman Bram Castro verloor zondag op speeldag 14 in de Nederlandse Eredivisie met 4-2 van Utrecht.In het laatste half uur mocht Castro zich vier keer omdraaien. Daardoor greep hij met zijn team naast een negende seizoenszege. Heracles blijft wel knap vierde in de stand op negen punten van leider Ajax. Dat won met 0-2 van Zwolle, waar Kevin Begois tussen de palen stond.

Anthony Limbombe speelde 90 minuten voor NEC Nijmegen, dat met 1-0 verloor bij Vitesse Arnhem. De ex-flankspeler van KRC Genk kreeg na een kwartier geel. Timothy Derijck ging met ADO Den Haag met 2-1 onderuit tegen FC Groningen. De centrale verdediger maakte de hele partij vol.

Al na anderhalve minuut opende Dirk Kuyt de score voor Feyenoord tegen Exclusior. Best een historisch goaltje van de Nederlander, want met deze goal scoorde hij al tegen elke club in de Eredivisie. Al van bij het begin toonde Feyenoord zich de sterkste in de Rotterdamse derby. Vooral Mark Kramer blonk uit met een hattrick. Met het hoofd scoorde hij de 0-2 op tien minuten van de rust, maar nog voor het fluitsignaal wist Daryl van Mieghem de aansluitingstreffer binnen te schuiven voor Excelsior. Na de rust kwam Excelsior gretig uit de kleedkamer, maar het was toch Feyenoord die de weg naar het doel vond. Kramer kopte de 1-3 binnen en de 1-4 volgde opnieuw van zijn voet na slecht verdedigen van Excelsior. Op vijf minuten van het einde maakte Excelsior er nog 2-4 van dankzij Tom van Weert, maar de zege was al binnen voor Feyenoord. De Rotterdamse club prijkt nu voorlopig bovenaan de Eredivisie naast aarstvijand Ajax.

FRANKRIJK. Batshuayi bezorgt l'OM een punt

Olympique Marseille heeft zondag op de vijftiende speeldag van de Ligue 1 in eigen huis 3-3 gelijkgespeeld tegen Monaco. Rode Duivel Michy Batshuayi scoorde voor de thuisploeg, maar dat was niet voldoende voor de drie punten.

Marseille klom in het eigen Stade Vélodrome snel op voorsprong tegen Monaco. Het was Alessandrini die na twaalf minuten de 1-0 op het bord zette. Nadien nam Monaco het commando over en via twee goals van Touré (18. en 39.) was de ruststand 1-2.Na de pauze toonde Michy Batshuayi nog maar eens zijn belang voor Marseille. Hij scoorde in het geharrewar dat volgde op een hoekschop de verdiende 2-2. Marseille domineerde, maar het was toch Monaco dat opnieuw op voorsprong klom. Coentrao zette de Monegasken na 72 minuten op 2-3. N'Koudou redde tien minuten later toch nog een punt voor de thuisploeg.

Olympique Marseille staat na vijftien speeldagen op een tegenvallende elfde plaats. In de Europa League moet het op de laatste speeldag nog strijden voor Europees voetbal na nieuwjaar. .

PSG kreeg rode lantaarn Troyes op bezoek. Veel moeite hadden de Parisiens dan ook niet om de wedstrijd helemaal in handen te nemen. Na 20 minuten scoorde Edinson Cavani de 1-0. Zlatan Ibrahimovic maakte er vanop de penaltystip 2-0 van. Ook Layvin Kurzawa en Jean-Kevin Augustin wisten de weg naar de netten te vinden. In de extra tijd kon Thomas Ayasse de 0 van het bord wissen voor Troyes en maakte hij er 4-1 van. PSG blijft autoritair leider in Ligue 1. Angers wipt na een 2-0 zege tegen Lille voorlopig naar de tweede plaats. Lille moet voorlopig tevreden zijn met de 18de plaats.

Ook de Franse scheidsrechters hadden het druk. Liefst vier keer tastten ze bij verschillende wedstrijden naar de rode kaart. Lille moest het met een man minder doen, net zoals Nantes tegen Bastia, Reims tegen Rennes en Nice tegen Toulouse. Nantes en Reims wisten ondanks een overwicht van de tegenstander een punt uit de brand te slepen via een gelijkspel. Nantes-Bastia eindigde op 0-0, Reims-Rennes werd 2-2. In de wedstrijd tussen Ajaccio en Lorient vielen er geen rode kaarten, maar ook die wedstrijd eindigde op een 1-1 gelijkspel.

Nill De Pauw mocht tien minuten voor tijd invallen bij Guingamp, maar kon een nederlaag niet vermijden. Guingamp verloor met 3-0 op bezoek bij Saint Etienne, na doelpunt van Hamouna, Eysseric op strafschop en Roux. De Pauw en Guingamp staan na vijftien speeldagen op een elfde plaats in de Ligue 1.

Bekijk de stand en de uitslagen hier.

ITALIË. Nainggolan verrassend onderuit, Juve wint weer

Juventus heeft zondag op de veertiende speeldag in de Serie A opnieuw gewonnen. De Oude Dame was met 0-3 te sterk voor Palermo dankzij goals van Mario Mandzukic, Stefano Sturaro and Simone Zaza. Juve rukt dankzij zijn vierde zege op rij op naar een voorlopige vijfde plaats.

AS Roma verloor met 0-2 van Atalanta Bergamo. Radja Nainggolan speelde 90 minuten op het middenveld van de Romeinen. Alejandro Gomez (40.) en German Denis (82., penalty) scoorden voor de bezoekers.

De eindfase werd ontsierd door drie uitsluitingen. Bij Roma moest de ingevallen Maicon met rood van het veld na een tackle op Gomez. Atalanta verloor in de slotminuten Guglielmo Stendardo en Alberto Grassi met twee keer geel. Roma blijft door het verlies hangen op de vierde plaats, op drie punten van leider Inter.

Paul-José Mpoku speelde niet voor Chievo, dat met 2-3 onderuitging tegen Udinese (2-3). Cyril Théréau, ex-speler van Anderlecht en Charleroi, scoorde twee keer voor Udinese. In de stand is Chievo twaalfde.

SCHOTLAND. Boyata wint met Celtic

Celtic Glasgow blijft soeverein aan de leiding in Schotland na een 1-3 zege op het veld van Inverness. Dedryck Boyata stond 90 minuten op het veld bij de bezoekers. McGregor zette Celtic vroeg op voorsprong, maar Storey bracht Iverness voor de rust terug in de wedstrijd. Griffiths en een own-goal van Devine zorgden na de rust voor de eindstand. In de stand telt Celtic 19 punten na 16 wedstrijden, zeven meer dan eerste achtervolger Aberdeen.

ZWITSERLAND. Bia wint met Sion, nog steeds geen spoor van Mboyo

FC Sion slaagde er niet in de drie punten thuis te houden tegen FC Thün. Sion, met Geoffrey Mujangi Bia 80 minuten tussen de lijnen, ging met 1-2 onderuit. Munsy maakte in de absolute slotfase het winnende doelpunt. Sion staat na zeventien speeldagen op de zesde plaats in de Zwitserse competitie. Van Ilombé Mboyo was geen spoor, hij is nog steeds geblesseerd.

Kevin De Bruyne opnieuw trefzeker voor City

© Photonews

In de Premier League-wedstrijd van Manchester City tegen Southampton heeft Kevin De Bruyne andermaal de weg naar de netten gevonden. In de achtste minuut tikte hij na een voorzet van Raheem Sterling de 1-0 binnen voor City. Ook voor zijn teammaats bleek De Bruyne van goudwaarde te zijn. Hij bediende Fabian Delph voor de 2-0, die daarmee zijn eerste basisplek voor City verzilverde. En ook de 3-1 kwam er na een assist van de Rode Duivel. Die bewaarde mooi het overzicht, nadat Aleksandar Kolarov vrijgespeeld was. Een sublieme pass en Kolarov kon zo de 3-1 fijntjes binnenschuiven.